Abiznis

BOJANOVIĆ: Produžiti ugovor sa Neksanom, ako pobijede Mađari protest pred Privrednim sudom

Ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji Rudnika boksita i nikšićke kompanije Neksan, koji ističe 15. januara, biće obnovljen do sredine aprila, ili će biti sklopljen sa mađarskom firmom Vagon impeks. Ukoliko ugovor bude formalizovan sa Mađarima radnici će protestovati ispred podgoričkog Privrednog suda, jer Vagon impeks namjerava da zadrži samo 60 radnika i da proizvodnju svede na 12.000 tona, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović.
BOJANOVIĆ: Produžiti ugovor sa Neksanom, ako pobijede Mađari protest pred Privrednim sudom
Portal AnalitikaIzvor

-Moguće i da bi Vagon impeks obustavio proizvodnju u zimskom periodu, imajući u vidu da nam do sada nikad nijesu naručivali rudu u zimskim mjesecima. Nepodjeljeno mišljenje radnika je da treba produžiti aktuelni ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji sa Neksanom, pošto se ta kompanija pokazala kao izuzetno korektna u upravljanju fabrikom- kazao je Bojanović.

Vlasnik Neksana Miodrag Daka Davidović ranije je saopštio da na lageru imaju 110.000 tona rude, tržišne vrijednosti tri miliona eura.

Bojanović je ocijenio da je čudno što se prodaja imovine fabrike u stečaju odgađa za tri mjeseca, nakon tri neuspjela tendera.

"Novi ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji bio bi na snazi do sredine aprila. Imamo šansu da jednom za svagda riješimo pitanje Rudnika boksita- da država prekobrojnima isplati socijalni program, a Neksan da, prema najavama, uplati sredstva dovoljna da pokrije sva radnička potraživanja. Ako država, odnosno njeni predstavnici, imaju neko drugo rješenje, srećno bilo- naveo je Bojanović.

Treći tender za prodaju imovine Rudnika boksita propao je krajem novembra, jer su Neksan i Vagon impeks tražili da kupe fabriku neposrednom pogodbom, po znatno nižoj cijeni od početne, projektovane na 9,5 miliona eura.     

S.G. 

            

Portal Analitika