Abiznis

Li Kećijang: Vidimo ogroman potencijal za saradnju Kine sa Crnom Gorom

Vidimo ogroman potencijal i sjajne izglede za saradnju između Kine i Crne Gore. Nadamo se da će auto-put služiti kao put prijateljstva i saradnje između dvije zemlje i da će nas voditi ka boljoj budućnosti bilateralne saradnje, rekao je u intervuu za Pobjedu premijer Kine Li Kećijang.
Li Kećijang: Vidimo ogroman potencijal za saradnju Kine sa Crnom Gorom
Portal AnalitikaIzvor

„Rad na auto-putu Bar-Boljare, projektu na koji se odnosi najveći dio posebne kreditne linije za saradnju Kine i CIEZ (centralnih i istočnih evropskih zemalja) u iznosu od 10 milijardi dolara, uskoro će biti započet.Taj projekat predstavlja tek početak i siže naše saradnje. Kako kaže stara izreka, dobar početak je pola“, rekao je za Pobjedu Kećijang.

On je istakao da „Kina cijeni odnos sa Crnom Gorom“, i da „obje države bilježe period dinamične i snažne saradnje, u koju imam puno povjerenje".

„Iako su diplomatske veze uspostavljene prije samo osam godina, naša praktična saradnja u raznim oblastima bilježi snažan rast sa jakim zamahom“, navodi premijer Kećijang.

U razgovoru za medije iz centralnih i istočnih evropskih zemalja (CEIZ) pred beogradski sastanak, koji će biti održan 16. i 17. decembra, premijer Kećijang posebno ističe da ,,Kina čvrsto podržava proces evropskih integracija i da se nada još ujedinjenijoj i uspješnijoj Evropi".

Kecijang očekuje da će trgovinska razmjena između njegove zemlje i država centralnih i istočnih evropskih zemalja ove godine prvi put premašiti 60 milijardi dolara i naglašava da su proizvodi iz ovog regiona sve češće zastupljeni u prosječnim kineskim domaćinstvima.

Godišnji sastanci sa šefovima vlada započeti u Varšavi 2012. godine su, prema njegovim riječima, najvažniji pokretač, najpouzdanija podrška i najsnažnija garancija.

 

Portal Analitika