Društvo

Donacija KfW za sektor saobraćaja 500.000 eura

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić i ministar finansija dr Radoje Žugić u ime Vlade Crne Gore potpisali su u Podgorici dva odvojena Ugovora sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Ugovor o finansiranju (donaciji) u oblasti saobraćaja i Posebni Ugovor o realizaciji Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II u ime KfW banke potpisaće regionalni direktor Jörg Meilicke, saopšteno je iz Vlade.
Donacija KfW za sektor saobraćaja 500.000 eura
Portal AnalitikaIzvor
Ugovorom o finansiranju (donaciji) u oblasti saobraćaja obezbijeđena je ukupna donacija u iznosu od 500.000 eura, koja je odobrena u sklopu instrumenta Evropske unije – Investicionog okvira za Zapadni Balkan, gdje KfW banka pruža podršku za ovaj projekat kao vodeća finansijska institucija.
 
Na ovaj način se proširuje saradnja između KfW i Vlade Crne Gore, sa kojom smo u sektoru saobraćaja do sada realizovali četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 5,1 milion eura. U periodu od 2000. do 2005. godine realizovani su sljedeći projekti: izgradnja treće trake na prevoju „Krstac'“ kod Mojkovca, sanacija kosine „Rogov krš“ na putnom pravcu Mojkovac-Ribarevine, sanacija tunela Lokve (1117 m) na putnom pravcu Berane-Rožaje i sanacija puta Rožaje–Kula.
 
Posebnim Ugovorom o realizaciji Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza II stvaraju se uslovi za realizaciju 20 miliona eura kredita i 2,093,135.76 eura donacije. Ovom fazom programa biće obuhvaćeno do 28 obrazovnih ustanova u nadležnosti Ministarstva prosvjete, 5 objekata u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i 6 administrativnih objekta u nadležnosti Uprave za imovinu. Program počinje sa realizacijom u januaru 2015. godine sa planiranim rokom završetka do decembra 2020. godine, navedeno je u saopštenju.
Portal Analitika