Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Svjesni smo rizika kod izgradnje auto puta ali to ne smije biti izgovor (VIDEO)

Predsjednik Vlade Milo Đukanović, poručio je da je Vlada svjesna rizika koji nosi realizacija velikih infrastrukturnih projekata kao što je izgradnja autoputa ali da ozbiljna državna politika ne smije dozvoliti da to bude izgovor za nečinjenje.
ĐUKANOVIĆ: Svjesni smo rizika kod izgradnje auto puta ali to ne smije biti izgovor (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je to kazao na današnjoj prezentaciji projekta i gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare koju je organizovala kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njena matična kompanija China Communications Construction Company (CCCC). 

Prezentaciji su, pored Đukanovića prisustvovali predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Skupštine Ranko Krivokapić članovi Vlade, ambasador NR Kine u Crnoj Gori Cui Dživei, predsjednik kompanije CCCC Čen Fenćijan i predsjedavajući kompanije CRBC Ven Gang.

- Iskustvo malih i velikih ekonomija pokazuju da je za ekonomski rast i razvoj osim snažnih institucija, vladavine prava, efikasne administracije, povoljnog poslovnog ambijenta, presudno važan kavalitet infrastrukture. U svijetu ne postoji nijedna bogata zemlja koja nema razvijenu infrastrukturu. Studija MMF-a  iz oktobra ove godine sugeriše da je za zemlje sa infrastrukturnim potrebama kao što je Crna Gora sada dobro vrijeme za gradnju između ostalog  i zbog niskih troškova finansiranja projekata. Svjesni smo rizika uključujući i fiskalnog koje nosi realizacija velikih projekata. Međutim ozbiljna državna politika ne smije dozvoliti da to bude izgovor za nečinjenje. Teret odgovornosti za tako važne odluke ne smijemo da prenosimo na građane ili da se ostavljaju budućim generacijama – poručio je Đukanović na današnjoj prezentaciji.

Premijer je istakao da su veliki projekti temelj za održiv ekonomski napradak.

- Time smo se rukovodili prilikom donošenja odluke o izgradnji auto puta. Izgradnja stavlja naše javne finasije pred velike izazove zato ćemo maksimalnu pažnju posvetiti kontroli javnih prihoda  i rashoda nastavljajući politiku fiskalne konsolidacije koja je dala pozvitivne rezultate. Detaljno smo izmjerili uticaj na bužet i javni dug i detaljno ćemo definisati fiskalni prostor da ne bi prekomjerno opteretili javne finansije i buduće generacije – rekao je Đukanović i istakao da taj prostor moramo tražiti u povećanju BDP-a i racionlnijem upravljanju javnim sredstvima.

Na svečanoj prezentaciji projekta koju organizuje kineska kompanija CRBC, prisustvovali su i predsjednici opština koje će povezati autoput kao i predsjednici ostalih opština sa sjevera Crne Gore, predsjednici klubova poslanika u Skupštini Crne Gore, članovi Ekspertsko-pregovaračkog tima Vlade Crne Gore zaduženog za ovaj projekat, čelnici Privredne komore, Unije poslodavaca i Monteputa i grupa kineskih novinara iz provincije Džeđang koja je u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Dživei kazao je da nije bilo lako stići do ovog svečanog trenutka prezentacije.

- Bilo je potrebno uložiti mnogo truda sa obje strane, kako predstavnika države, vada tako i jednog i drugog naroda – rekao je Dživei.

On je istakao da se nada da će ovaj auto put uspostaviti bolju povezanost kako unutar Crne Gore tako i same Crne Gore sa Evropom.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović poručio je da nas čeka težak i složen posao i da će izgradaja auto puta početi čim se steknu svi uslovi.

- Dvije godine smo radili na stvaranju svih neophodnih pretpostavki da bi došli na korak od početka radova. Naši kineski partneri će gradaiti i projektovati prvu dionicu auto puta zajedno sa domaćim partnerima. Nadzor nad radovima vršiće italijansko – francuski konzorcijum. Ovako značajan projekat pokazuje da smo spremni da radimo sa najboljima a od naših partnera očekujem da poštuju sve ugovorene obaveze – rekao je Brajović.

Predsjednik firme CCCC koja će  izvoditi radove na najzahtjevnijoj dionici auto puta Smokovac – Ulač – Mataševo, Čen Fenćijan zahvalio se Vladi Crne Gore ambasadi Kine u Podgorici što smo stigli do, kako naglašava, ovog istorijskog trenutka.

- Izgradnja prioritetne dionice auto puta biće još jedan dokaz dobre saradnje naše dvije zemlje ali i dokaz sve bolje saradnje Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom. Naša kompanija je u ovom dijelu Evrope prisutna već nekoliko godina. Upravo privodimo kraju jedan projekt koji smo realizovali u Beogradu. Autoput će pozitivno djelovati na ekonomiju Crne Gore – poručio je Fenćian.

Ministar Brajović i Fenćijan potpisali su danas memorandum o razumijevanju i saradnji na izradi infrastrukturnog plana Crne Gore između Ministarstva saobraćaja i kompanije CCCC. Plan obuhvata analizu postojeće saobraćajne mreže, analizu saobraćajnih veza sa značajnim evropskim putevima i susjednim zemljama, kao i planiranje budućeg razvoja prioritetne saobraćajne infrastrukture. Nakon toga je prikazan kratak film o detaljima izgradnje te dionice koja je planirana da traje četiri godine. U kratkom filmu je navedeno da će prioritetna dionica biti duga 40 kilometara i da će, između ostalog, obuhvatati izgradnju betnoskog mosta visine 168 metara.

 

 

Portal Analitika