Abiznis

Sonigo: Crna Gora je u Francuskoj hit destinacija za ulaganje

Crna Gora je veoma atraktivna destinacija za ulaganje, administrativne barijere su uklonjene i možete očekivati sve više francuskih investitora, rekao je u intervjuu Pobjedi Lionel Sonigo, investitor projekta Porto Skadar Lake.
Sonigo: Crna Gora je u Francuskoj hit destinacija za ulaganje
Portal AnalitikaIzvor

Izgradnja turističkog naselja Porto Skadar Lake u Crnoj Gori, vrijednog 90 miliona eura, trebala bi početi u martu sljedeće godine, dok bi prvi gosti u taj ekskluzivni kompleks trebali doći u maju 2017. 

"Sonigo" posluje u regiji dvadesetak godina, a u ekološkom turizmu prvi puta se okušao 2008. godine kada je u Tanzaniji kupio osam hektara zemlje i otvorio Cristal Resort, koji je poput resorta koji želi izgraditi u Crnoj Gori.

Ekskluzivno, ekološko turističko naselje biće smješteno na poluostrvu Biški rep koji se nalazi na mjestu gdje se Rijeka Crnojevića uliva u Skadarsko jezero. Planirano je da Porto Skadar Lake ima ukupno 457 ležajeva, 30 luksuznih vila, spa centar, dva restorana, marinu za oko 30 brodova i pijacu na kojoj će lokalno stanovništvo prodavati domaće proizvode, a samo noćenje će koštati 1.000 eura.

Za racionalno korištenje energije i vode predviđeno je da svaka vila ima vlastitu cistijernu za prikupljanje kišnice, sisteme za zagrijavanje vode solarnom energijom, fotonaponske panele i akumulatore za skladištenje električne energije.

Na pitanje zašto je baš izabrao Rijeku Crnojevića i Skadarsko jezero on je rekao da je to najljepše mjesto na svijetu.

„Bogati gosti traže mir kakav pruža Skadarsko jezero, ali se ne žele odreći luksuza, niti da cijelo vrijeme provode u apartmanima. Porto Skadar Lake će im deset mjeseci u godini osigurati odmor u pravoj divljoj ljepoti. Planiramo za građevinske i ostale radove angažovati domaću radnu snagu. Kada se kompleks otvori u njemu će biti posla za domaću radnu snagu, a prema sadašnjim procjenama otvoriće se oko 200 radnih mjesta“, najavio je on.

On tvrdi da su francuski investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru, jer se naša država već profilisala kao atraktivna destinacija.

„Uložio sam deset miliona, uložiću još na desetine, a profit očekujem u narednih deset godina“, zaključio je on.

Portal Analitika