Društvo

Najmlađi pripravnik ima 21 godinu, a najstariji 57

Ukupno je ostalo 3.482 ponuđenih slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje i 446 visokoškolaca koji nijesu dobili željenog poslodavca, pokazuju zvanični podaci. Novi program počeće 15. januara.
Najmlađi pripravnik ima 21 godinu, a najstariji 57
Portal AnalitikaIzvor

Najstariji korisnik novog Programa stručnog osposobljavanja je Mehmed Suljević, rođen 13.6.1957.godine, dok je najmlađa Sanja Vuković, rođena 29.11.1993. godine, pokazuje Izvještaj o realizaciji.

Svi visokoškolci, njih 3.458 koji su dobili priliku da se stručno osposobljavaju počeće sa radom kod izabranog poslodavca 15. januara 2015. godine.

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže stručno osposobljavanje, u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, a stručni tim zadužen za realizaciju, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

"Nakon sprovedene prve i druge faze povezivanja priliku da se stručno osposobi kod biranog poslodavca dobilo je ukupno 3.458 visokoškolaca, dok je i dalje ostalo 3.482 ponuđenih slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje i 446 visokoškolaca koji nijesu dobili željenog poslodavca.Ključni razlozi za nemogućnost povezivanja preostalih poslodavaca i korisnika bio je nesklad između ponude i tražnje i dijelom regionalna neujednačenost“, konstatovala je Vlada na prošloj sjednici.

Novina u ovogodišnjem Programu je da su korisnici koji su se prijavljivali za stručnoosposobljavanje za rad u nastavi u vaspitno obrazovnim ustanovama bili u obavezi da prilikom prijavljivanja daju izjavu kojom garantuju da posjeduju kvalifikaciju obima 240 ECTS, odnosno stepen obrazovanja Bečelor obima 240 ECTS ili stepen obrazovanja Specijalista (3+1), obima 240 ECTS, ili diplomu o završenim četvorogodišnjim studijama, stečenu prije uvođenja principa Bolonjske deklaracije u visokoobrazovni sistem ili da će navedenu kvalifikaciju steći najkasnije do 15. januara 2015. godine. Kako bi bile izbjegnute zloupotrebe bilo koje vrste, informacioni program je kreiran tako da se nakon prijave korisnika koji je unosio ime i prezime, JMBG, naziv ustanove na kojoj je stekao visoko obrazovanje i prosječnu ocjenu, ovi podaci, radi provjere, povezuju sa bazom podataka ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori na kojoj je potencijalnikorisnik Programa stekao kvalifikaciju. Ove godine poslodavci su oglasili potrebu za 6.930 mjesta za stručno osposobljavanje, od čega je javni sektor prijavio potrebu za 2.990 slobodnih mjesta, a privatni sektor za 3.940 slobodnih mjesta. Broj prijavljenih mjesta u trećem ciklusu Programa je veći u odnosu na prethodna dva ciklusa, odnosno u 2012. godini broj oglašenih mjesta je bio 5.317, dok je u 2013. godini taj broj iznosio 5.800, zaključuje se u vladinom Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika