Abiznis

MONTENEGROBERZA: Pali indeksi i promet

Pad oba berzanska indeksa i značajno smanjenje prometa obilježilo je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su crnogorski poslanici usvojili Zakon o autoputu Bar – Boljare, čime se stvaraju uslovi za početak gradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.
MONTENEGROBERZA: Pali indeksi i promet
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti akcija kompanija, MONEX20, oslabio je 1,26 odsto na 11.154,16 poena, a fondovski MONEXPIF 10,2 odsto na 2.952,91 bod.

Ukupan promet, realizovan kroz 90 transakcija, iznosio je 288,34 hiljade EUR i bio je 1,4 puta manji od prošlosedmičnog.

Skupština je u ponedjeljak, glasovima vladajuće koalicije, usvojila Zakon o autoputu Bar – Boljare, kojim je, između ostalog, predviđeno da kineske kompanije angažovane na izgradnji prioritetne dionice, ne plaćaju poreze.

Parlament nije usvojio nijedan od 13 amandmana opozicije, kojima je traženo ukidanje članova zakona koji privileguju izvođača radova i da se arbitražni postupci u vezi sa kreditom dobijenim za izgradnju autoputa vode pred arbiražama treće zemlje.

Rasprava o predloženom tekstu zakona, koja je trajala četiri dana, završena je krajem novembra. Poslanici opozicionih partija su tokom rasprave upozoravali da se predloženim zakonom otvara mogućnost za sadejstvo organizovanog kriminala i korupcije, dok su iz vladajuće koalicije poručili da je projekat autoputa važan sa stanovišta bezbjednosti, da neće ugroziti makroekonomsku stabilnost države i da je njegova realizacija ispregovarana na najbolji mogući načun.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona EUR.

Kineska Exim bankom je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona EUR za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona EUR, obezbijediće država.

Gubitke na Montenegroberzi ove sedmice su zabilježile akcije Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 10,8 odsto na 20,51 cent, Barske plovidbe 5,9 odsto na 83,71 cent, Luke Bar pet odsto na 15,8 centi i Ulcinjske rivijere 3,1 odsto na 5,9 EUR.

Rasle su dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema 8,2 odsto na 67,91 cent, Prve banke 5,8 odsto na 60 EUR i Crnogorskog Telekoma neznatno na 4,04 EUR.

Trgovano je i akcijama Plantaža i Zetatransa, koje su sedmicu završile na 13,62 centa, odnosno na 76 centi. Dionice Budvanske rivijere i Elektroprivrede (EPCG) u petak su koštale 11,38 EUR, odnosno 2,7 EUR, a Jugopetrola 9,7 EUR.

Akcionari Jugopetrola u utorak su odobrili promjenu sjedišta kompanije iz Kotora u Podgoricu, koju su predstavnici menadžmenta nazvali poslovnom i komercijalnom.

Izvršni direktor Jugopetrola, Ioannis Geroulanos, kazao je da je Podgorica biznis centar Crne Gore, u kojem se nalaze najveći klijenti, administracija, ministarstva i sudovi, zbog čega je odluka apsolutno opravdana.

Uprava Jugopetrola ranije je najavila da će sjedište kompanije preseliti u poslovni objekat Milenijum u centru Podgorice, nakon što su sa vlasnikom nikšićkog Neksana, Miodragom Davidovićem dogovorili razmjenu poslovnog prostora. Jugopetrol bi na osnovu razmjene nepokretnosti trebalo da upiše oko 1,4 miliona EUR profita.

Sedmicu su obilježili i pregovori o nastavku partnerstva i Vlade i italijanske kompanije A2A u EPCG.

Premijer Milo Đukanović je u petak saopštio da je dogovor o razvoju energetskih potencijala uslov za nastavak aranžmana Vlade i A2A u vezi sa partnerstvom u EPCG.

On je, nakon sastakna sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori (PKCG), kazao da Vlada ulaže napore da sačuva to partnerstvo, ali da je za to ključno pitanje odnosa prema razvoju.

„Ukoliko nema dogovora o razvoju, besmisleno je glumiti partnerstvo koje nije u punoj mjeri djelotvorno“, kazao je Đukanović.

On je na sastanku sa privrednicima ocijenio i da se zapadni Balkan nalaze pred trećom recesijom, zbog čega se ni crnogorska ekonomija ne može nadati ničem dobrom.

„Regionalno i globalno gledano, otuda nas vrebaju opasnosti. Zapadni Balkan je pred trećom recesijom, iako djeluje dobro što će Crna Gora i ove godine imati rast od dva do 2,5 odsto, ali s obzirom na to da ekonomija djeluje po principu spojenih sudova, zbog onoga što vidimo u okruženju, ne možemo se nadati ničem dobrom“, rekao je Đukanović na sastanku sa crnogorskim privrednicima u Privrednoj komori (PKCG).

On je dodao i da je Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, zavisna od regionalnog i globalnog okruženja, ali i da je u prethodnom periodu uspješno obavila konsolidaciju javnih finansija i bila ozbiljno posvećena reformama i modernizaciji drušva.

Promet akcijama fondova iznosio je 22,74 hiljade EUR. Atlas mont i Eurofond su oslabili 20 odsto na dva centa, odnosno 20,7 odsto na 2,6 centi. Dionice Trenda nijesu mijenjale vrijednost i u petak su koštale 3,7 centi.

Obveznicama je trgovano za 11,55 hiljada EUR. Na podsegmentu slobodnog tržišta akcija ostvaren promet od 133,98 hiljada EUR i trgovano je dionicama Absolutea, Autoremota Osmanagić, C Vraćara, Dinamik Tradea, Daido Metala, Južnog Jadrana, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza, Plus Commerca, Si prometa i Poslovno logističkog centra Morače.

Od berzanskih aktuelnosti, sedmicu je obilježila i odluka Komisije za kotaciju Montenegroberze da trgovanje akcijama novog emitenta, kotorske kompanije Izgradnja počne u petak.

Komisija je u utorak, na elektronskoj sjednici, donijela rješenje da se akcije preduzeća Izgradnja Kotor uvrste u segment slobodnog tržišta akcija.

Izgradnja je registrovana kao akcionarsko društvo za izvođenje građevinskih radova.
Kapitalna vrijednost kompanije iznosi 270,59 hiljada EUR, a ukupan broj akcija je 8,48 hiljada, čija nominalna vrijednosti iznosi 31,9 EUR po dionici.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 59,99 odsto akcija Izgradnje je kotorska firma Yu Briv.

Portal Analitika