Društvo

KEKOVIĆ: Poslanici prvo vide svoj, pa interes radnika

Crnogorski poslanici prvo vide svoj, pa onda interes radnika, poslodavaca i sindikata, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković i apelovao na predstavnike svih partija da se okrenu pravima građanima.
KEKOVIĆ: Poslanici prvo vide svoj, pa interes radnika
Portal AnalitikaIzvor

Parlamentarne partije promjenom prijedloga Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja povećale su iznos novca koji dobijaju za rad. Inicijalni prijedlog Vlade je bio 0,4 odsto tekućeg budžeta ili 2,7 miliona eura, a taj iznos je povećan u toku rada Radne grupe na 0,5 odsto, odnosno 3,4 miliona eura.

Partije su usvojile amandman kojim se iznos koji dobijaju od države povećava na 0,6 odsto tekućeg budžeta ili više od četiri miliona eura godišnje.

Keković je za agenciju MINA rekao da nije prvi put da su se predstavnici različitih političkih struktura saglasili kada je u pitanju njihov individulani ili lični interes.

"Nedavno smo imali onaj zakon o penzionisanju javnih funkcionera, gdje je veliki broj poslanika sa jednim i po mandatom otišao u penziju po posebno privilegovanim uslovima, dok se nama penzija utvrđuje na osnovu prosjeka skoro svih godina staža, njima je penzija utvrđena na osnovu zarade iz mjeseca kada su podnijeli zahtjev", kazao je on.

Keković je naveo da to potvrđuje da predstavnici naroda u parlamentu prvo vide svoj, pa onda interes radnika, ali i poslodavaca i sindikata.

On je dodao da reprezentativna sindikalna i poslodavačka organizacija nemaju nikakva sredstva za rad.

Prema riječima Kekovića, koliko god se zvanično država i vlast deklarišu da zagovaraju socijalni dijalog, sindikalce još drže na margini i ne žele da im ojačaju kapacitete.

On je saopštio da USSCG nema ništa protiv toga da poslanici imaju veće plate i da partije imaju više novca za djelovanje kako bi na bolji način predstavljali volju građana.

"Ali mora da postoji srazmjera, i mora se voditi računa da ne možete sebi sa jedne strane pravaiti benefite a sa druge strane uzimate zaposlenima. U kampanji „Radim a nemam“, koja se tiče 50 hiljada zaposlenih u javnom sektoru, vidimo da oni ne mogu sebi obezbijediti povećanje plata za deset odsto preko tih istih poslanika", istakao je Keković.

On je ukazao da su te zarade zadnjih sedam godina obarane raznim mehanizmima, od povećanja poreza, doprinosa na obavezno socijalno osiguranje na teret zaposlenog i do uvođenja kriznog poreza.

"Apelujem na poslanike svih partija da treba da se okrenu onima koji su ih birali, jer su ih birali da bi prvenstveno pravili benefite zaposlenima i građanima, a ne da samo razmišljaju o sebi", zaključio je Keković.

Izvor: MINA; foto: rtcg.me

Portal Analitika