Društvo

Vaspitni dio se ne vidi u elektronskom dnevniku

Roditelji crnogorskih učenika od ovog tromjesečja prvi put su u prilici da imaju uvid u elektronski dnevnik, odnosno da sa nekoliko klikova na računaru putem interneta saznaju ocjene, vladanje, izostanke i ostale aktivnosti djeteta.
Vaspitni dio se ne vidi u elektronskom dnevniku
Portal AnalitikaIzvor

Prva iskustva roditelja i nastavnika govore da proces teče bez problema, potvrđeno je Pobjedi i iz Ministasrtva prosvjete.

Uvid u pravo stanje stvari, s obzirom da pojava elektrionskih dnevnika nosi opasnost da roditelji smanje dolaske u školu i razgovore o djetetu s nastavnicima, najvjerovatnije će biti poznat naredne godine. Zavod za školstvo planira da nakon izvjesnog vremena uradi istraživanje da bi se vidjelo kakva je saradnja škole i roditelja i koliki je kvalitet te saradnje.

Savjetnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete Ivona Međedović za Pobjedu je rekla da je portal za roditelje www.ocjene.edu.me počeo s radom 29. septembra.

Portal, kako je navela, omogućava pored ocjena, izostanaka i vladanja učenika i uvid u informacije o zakazanim roditeljskim sastancima, kao i razna obavještenja, a omogućena je i komunikacija između roditelja i odjeljenskog starješine.

Prema njenim riječima, prosvjetni radnici ocjenjuju da će uvid roditelja u elektronski dnevnik putem portala donijeti novi kvalitet i da će ih natjerati na jaču komunikaciju sa predmetnim nastavnicima i razrednim starješinama. Uvođenje ovog servisa, kaže ona, nema za cilj smanjenje odlaska roditelja u školu, već njihovu bolju informisanost na dnevnom nivou o postignućima učenika u školi.

„S druge strane, ovo će omogućiti i roditeljima koji, na primjer zbog prirode posla koji obavljaju nijesu u prilici da redovno dolaze u školu kako bi se informisali o svom djetetu, da budu u toku sa svim pojedinostima“, kazala je ona.

Međedović naglašava da je osnovni motiv uvođenja ektronskog dnevnika nastojanje da se u što većoj mjeri prate evropski i svjetski tokovi.

Pedagog u Zavodu za školstvu Radoje Novović za Pobjedu ističe da je elektronski dnevnik pozitivna stvar naročito kada su u pitanju osnovci koji još nijesu izgradili integritet i svoju ličnost da bi mogli da se prepuste potpunoj autonomiji.

On je istakao i opasnost da roditelji budu manje zainteresovani da idu u školu i da tamo razgovaraju o svom djetetu.

„Oni treba da znaju da im te faktografske činjenice neće puno značiti jer se vaspitni dio ne može vidjeti u elektronskom dnevniku. Moraju znati da je razmijena mišljenja o napredovanju njihovog dijeteta nephodna kroz komunikaciju roditelj-nastavnik“, kaže Novović.

Izvor: Pobjeda 

Portal Analitika