Društvo

VK: Preporučili Vladi da se manje miješa u organizaciju sudova

Venecijanska komisija (VK) preporučila je Vladi da se manje miješa u organizaciju sudova i time omogući poštovanje principa odvojenosti vlasti.
VK: Preporučili Vladi da se manje miješa u organizaciju sudova
Portal AnalitikaIzvor

U mišljenju koje je u petak utvrdila na Nacrt zakona o sudovima, Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija, VK je pozdravila napore Crne Gore da unaprijedi pravni i institucionalni okvir, usklađujući ga sa međunarodnim i standardima Savjeta Evrope.

Međutim, Komisija je mišljenja da neke zakonske norme treba unaprijediti, prenose podgorički štampani mediji.

”Preporučuje se da se obezbijedi povećanje garancija za nezavisnost sudija, da se smanji miješanje Vlade u unutrašnju organizaciju sudova i da svoj nadzor ograniči kako bi se obezbijedila puna nezavisnost sudstva i princip odvojenosti vlasti,” navodi se u saopštenju VK.

Ona je predložila da se “pojasne pravila, osnove i procedura razrješenja ili privremene suspenzije članova Sudskog savjeta kako bi se osigurala njegova autonomija i nezavisnost”.

Komisija je takođe sugerisala Ministarstvu pravde, koje je predlagač zakona i koje je tražilo mišljenje, da precizira pravila o nespojivosti, imunitetu i disciplinskim postupcima protiv sudija.

Portal Analitika