Sci/Tech

CERN: Veliki hadronski sudarač dvostruko jači

Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider - LHC), koji se nalazi nadomak Ženeve, biće ponovo uključen u martu iduće godine, a nekoliko sedmica kasnije u njemu će se opet, ali ovog puta gotovo dvostruko jače, sudarati subatomske čestice.
CERN: Veliki hadronski sudarač dvostruko jači
Portal AnalitikaIzvor

Najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu, čiji je zadatak da naučnicima pomogne da otkriju tajne univerzuma, bio je isključen tokom dvije godine kako bi se sproveo program njegovog unapređivanja i uklonili pojedini tehnički nedostaci.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN) saopštila je da će LHC biti potpuno spreman u martu, a da će prva kolizija protonskih zraka biti obavljena u maju.

"Sa novim nivoom energije, sudarač će otvoriti nove horizonte za fiziku i buduća otkrića", kazao je Rolf Hojer, generalni direktor CERN-a, prenosi Rojters.

"Sa nestrpljenjem čekam da vidim što će nam priroda prirediti", dodao je on.

Veliki hadronski sudarač, koji je postao poznat po misiji pronalaska Higsovog bozona, dosad je funkcionisao na osnovu energije od osam triliona elektron-volti (8 TeV), a sad bi, nakon unapređenja, trebalo da dođe do 14TeV.

B92 

Portal Analitika