Abiznis

VIDEO: Sedam škola u Nikšiću, Ulcinju i Herceg Novom dobilo bolje uslove za rad

Učenici šest osnovnih i jedne srednje škole u Nikšiću, Ulcinju i Herceg Novom od danas imaju bolje uslove za rad - radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama, koji su realizovani u sklopu projekta „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama“ su završeni, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva ekonomije.
VIDEO: Sedam škola u Nikšiću, Ulcinju i Herceg Novom dobilo bolje uslove za rad
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom danas je u jednoj od rekonstruisanih škola, O.Š. „Braća Ribar“ u Nikšiću, organizovana svečanost na kojoj su predstavljeni rezultati pomenutog projekta.

„Mi smo na ovim objektima ugradili preko 7.500 metara kvadratnih stolarije, preko 30.000 kvadrata fasade, oko 1.000 svjetiljki, nekoliko stotina radijatora. Četiri mjeseca je 300 ljudi iz četiri nikšićke kompanije radilo na rekonstrukciji škola“, kazala je Generalni direktor za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije Dragica Sekulić.

U okviru projekta „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama“ rekonstruisano je šest osnovnih škola, i to O.Š. „Braća Ribar“, O.Š. „Mileva Lajović Lalatović“, O.Š. „Jagoš Kontić“ i O.Š. „Milija Nikčević“ u Nikšiću, zatim O.Š. „Maršal Tito“ u Ulcinju i O.Š. „Dašo Pavičić“ u Herceg Novom, kao i S.M.Š. „Bratstvo i jedinstvo“ u Ulcinju. Za radove na primjeni mjera energetske efikasnosti u navedenim objektima uložena su sredstva u iznosu od 4,6 miliona eura.

Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti podrazumijevaju zamjenu fasadne stolarije, termo i hidroizolaciju krovova, tremoizolaciju fasade, instalaciju novog sistema centralnog grijanja ili rekonstrukciju postojećeg, rekonstrukciju kotlarnica, zamjenu svjetiljki, kao i radove na poboljšanju komfora, što obuhvata rekonstrukciju sanitarnih čvorova i izgradnju sanitarnih čvorova za hendikepirane osobe.

„Sve je bilo planirano da se uradi za šest mjeseci, a mi smo rekonstrukciju ovih šest škola završili za četiri mjeseca. Jako smo ponosni na rezultate koje imamo“, kazala je Sekulić.

Ova, prva faza programa obuhvatala je rekonstrukciju i modernizaciju ukupno 21 obrazovne ustavove uz poštovanje principa energetske efikasnosti i biće završena do kraja 2015. godine, nakon čega će se pristupiti rekonstrukciji objekata iz faze II. Radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u Studentskom domu „Spasić Masera“ u Kotoru su u toku, a završetak je planiran za kraj januara 2015. godine.

Drugom fazom programa, za koju su ugovori potpisani danas, biće obuhvaćeno do 28 obrazovnih ustanova u nadležnosti Ministarstva prosvjete, 5 objekata u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i 6 administrativnih objekta u nadležnosti Uprave za imovinu. Program počinje sa realizacijom u januaru 2015. godine sa planiranim rokom završetka do decembra 2020. godine.

Cilj ovog programa je da se doprinese poboljšanju energetske efikasnosti u odabranim objektima, da se obezbijedi održivost objekata i da se poboljšaju uslovi za učenje, rad i boravak korisnika odabranih objekata.

Portal Analitika