Abiznis

Medojević o autoputu: Američka kompanija odbijena zbog moguće korupcije

Moguća potencijalna korupcija u projektu izgradnje autoputa Bar-Boljari opredijelila je ljude iz vrha crnogorskog režima da odbiju američku kompaniju i prihvate ponudu kineskih firmi, saopštio je lider Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević, prenosi agencija Mina biznis.
Medojević o autoputu: Američka kompanija odbijena zbog moguće korupcije
Portal AnalitikaIzvor

Medojević je za ovu agenciju kazao da je PzP iznenađen izjavom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država SAD, Sju K. Braun, da je poznata američka kompanija sa referencama u izgradnji autoputa u regionu, bila zainteresovana da gradi i finansira takav projekat u Crnoj Gori, ali da je, zbog toga što nije bilo tendera, bila onemogućena da dostavi ponudu.

"To pokazuje da su osim onih motiva i razloga koje su nam prezentirali premijer Milo Đukanović i predsjednik parlamenta i Socijaldemokratske partije SDP Ranko Krivokapić, a iznad svega ministar saobraćaja Ivan Brajović, postojali i neki drugi razlozi koji su naveli crnogorsku vladu da ne raspiše tender već da u neposrednoj pogodbi ugovori dionicu autoputa Smokovac-Mateševo“, kazao je Medojević.

On je dodao da je ta dionica u studijama renomiranih svjetskih konsultanata vrijedila od 640 miliona do 750 miliona eura, a da je sada ugovoreno preko 1,1 milijardi eura.

"Očigledno da ova razlika od 500 miliona eura miriše na korupciju i da je moguća potencijalna korupcija u ovome poslu opredijelila ljude iz vrha crnogorskog režima da odbiju američke kompanije, koje su očigledno nudile i model finansiranja mnogo povoljniji nego što sada imamo sa kineskim kompanijama i da prihvate kinesku kompaniju“, rekao je Medojević.

On je podsjetio da je PzP pokrenuo peticiju da se građani na referendumu izjasne o izgradnji autoputa.

"Izjava ambasadora SAD-a ukazuje da je neko namjerno želio baš sa ovom kompanijom da sklopi jedan opasni ugovor koji je oko 70 odsto skuplji nego što je inače realna vrijednost izgradnje te dionice, što je još jedan od dokaza da treba građani Crne Gore na referendumu da se izjasne“, dodao je Medojević.

On je kazao da ostaje otvoreno pitanje zašto je Krivokapić učestvovao u odluci Vlade kao i njegov ministar Ivan Brajović.

"Odluka je bila takva da je zaobiđen američki strateški partner, jedna od najmoćnijih kompanija u toj oblasti, a da je izabrana kineska kompanija koja treba autoput da gradi po cijeni koja je za 500 miliona eura veća nego što je realna tržišna vrijednost“, zaključio je Medojević.

Mina biznis

Portal Analitika