Abiznis

AEM: Tri TV emitera stekla pravo na pristup multipleksu za prvu mrežu

Savjet Agencije za elektronske medije je, na sjednici održanoj 10. decembra usvojio rješenje o dodjeli prava na pristup multipleksu za prvu mrežu sa pokrivanjem cjelokupne teritorije Crne Gore (prvi multipleks / MUX 1).
AEM: Tri TV emitera stekla pravo na pristup multipleksu za prvu mrežu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika sa sjednice Savjeta, on obuhvata sve četiri alotment zone za DVB-T/DVB-T2 koje su definisane Planom raspodjele radio frekvencija za digitalnu zemaljsku radio-difuziju, i to na kanalu 43 u alotmenutu Bjelasica, kanalu 35 u alotmentu Lovćen, kanalu 24 u alotmentu Podgorica i kanalu 49 u alotmentu Tvrdaš.

"Realizacijom ovog javnog konkursa, pravo pristupa kapacitetima prvog multipleksa i prenos na televiziji slobodnog pristupa (Free-to-Air) ostvarila su tri emitera televizijskih programa i to TV Vijesti, TV Prva i TV Pink M. Operator prvog multipleksa je privredno društvo „Radio-difuzni centar“ d.o.o. iz Podgorice, koje je dužno da obezbijedi pokrivenost 85 odsto stanovništva Crne Gore najkasnije do 17. decembra 2014. godine. Pristup prvom multipleksu već imaju dva televizijska i dva radijska programa nacionalnog javnog servisa „Radio televizija Crne Gore“, čije je programe Radio-difuzni centar dužan da distribuira bez naknade putem slobodnog pristupa. Zbog činjenice da na konkurs nije iskazano interesovanje, u kapacitetu MUX 1 ostao je prostor za šest emitera televizijskih programa", navedeno je u saopštenju.

Nakon razmatranja potpunih i blagovremenih prijava na javni konkurs raspisan krajem oktobra, Savjet Agencije je donio rješenje o dodjeli prava na emitovanje radijskih programa. Dva pravna lica su stekla status neprofitnih emitera, i to nevladina organizaciji „Kulturni centar Homer“ iz Podgorice (emiter programa „Radio Homer“) i „Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori“ iz Podgorice (osnivač radijskog programa „Radio Fatih“).

"Prava na emitovanje na određenim frekvencijama (u statusu komercijalnih emitera) su dobila i četiri pravna lica, kojima je dodijeljeno devet frekvencija u opštinama Berane, Bijelo Polje, Kotor, Nikšić, Podgorica, Ulcinj i Žabljak.  Savjet nije dodijelio devet frekvencija koje su bile raspisane javnim konkursom. Oba rješenja o dodjeli prava su donesene u skladu sa kriterijumima iz javnih konkursa i metodologija bodovanja prijava.

Portal Analitika