Svijet

Fidel Kastro dobio kinesku alternativu Nobelovoj nagradi

Bivši kubanski lider Fidel Kastro je dobitnik ovogodišnje kineske alternative Nobelovoj nagradi za mir, a kineski list "Global Tajms" posebno je pohvalio njegov "važan doprinos" miru u svijetu.
Fidel Kastro dobio kinesku alternativu Nobelovoj nagradi
Portal AnalitikaIzvor

Kastro je u trci za ovogodišnju "Konfučijevu nagradu za mir" pretekao više od 20 nominovanih, među kojima su bili generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje i Šangajska organizacija za saradnju, prenijela je agencija AFP.

Kubansku ikonu revolucije su za dobitnika nagrade izglasala devetorica od ukupno 16 kineskih intelektualaca, objavio je "Global Tajms".

"Dok je bio na vlasti, Kastro nije pribjegavao nasilju niti je na silu rješavao sporove na međunarodnoj sceni, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama", naveo je list, dodajući da se Kastro poslije povlačenja aktivno sastaje sa liderima iz čitavog svijeta i da je dao važan doprinos potrebi da se spriječi nuklearni rat.

"Konfučijeva nagrada za mir" je prvi put dodijeljena 2010. godine i to samo dva dana prije nego što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena kineskom disidentu Liu Sjaobou, što je izazvalo spekulacije da je kineska nagrada uspostavljena na nalog vlasti u Pekingu.

Ovogodišnjeg "Konfučija" je na ceremoniji održanoj u utorak u ime Fidela Kastra primio jedan kubanski student na razmjeni, a nagrada je dodijeljena dan prije nego što je u Oslu Nobelova nagrada za mir uručena Malali Jusafzai i Kailašu Satjartiju.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika