Abiznis

Značajni rezultati u korišćenju novca iz IPA fondova

Crna Gora bilježi značajne rezultate u pogledu iskorišćenosti novca iz IPA fondova, koji joj je dosad bio na raspolaganju, poručio je državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović.
Značajni rezultati u korišćenju novca iz IPA fondova
Portal AnalitikaIzvor

U Mnistarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) danas je održan osmi sastanak Nadglednog odbora za Instrument pretpristupne podrške (IPA), kojem su kopredsjedavali Pejović, nacionalni koordinator za IPA, kao i direktorka Direkcije B za države kandidate u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije, Alehandra Kas Granje.

Pejović je istakao da Crna Gora bilježi značajne rezultate u pogledu iskorišćenosti sredstava, koja su do sada bila na raspolaganju Crnoj Gori. U okviru Komponente I od ukupno opredijeljenih sredstava za 2007, 2008, 2009 i 2010. godinu, do danas je ugovoreno preko 98 odsto, a isplaćeno oko 95 odsto sredstava“, saopšteno je iz MVPEI.

Od novca opredijeljenog za 2011, 2012 i 2013. ugovoreno je oko 66 odsto, a isplaćeno oko 35 odsto.

„Kada je riječ o Komponenti II, od ukupno opredijeljenih sredstava za 2007, 2008, 2009 i 2010. godinu, do danas je ugovoreno preko 87 odsto sredstava, a isplaćeno oko 82 odsto. Od sredstava opredijeljenih za 2011, 2012 i 2013. ugovoreno je 25 odsto, a isplaćeno oko 17 odsto“, naveo je Pejović.

On je kazao da se taj Odbor održava u drugačijem okruženju, odnosno da su danas u prilici da sagledaju i pitanja koja se odnose na IPA II i planove za finansijsku perspektivu 2014-2020, ali i aktivnosti koje će biti realizovane u okviru Komponenti III i IV (Regionalni razvoj i Razvoj ljudskih resursa), za koje su nedavnim potpisivanjem finanijskih sporazuma ispunjeni svi uslovi za početak sprovođenja programa za te komponente.

„Granje je pohvalila Crnu Goru i istakla važan napredak koji je ostvaren u ovoj oblasti, i posebno istakla da je EK usvojila Strategijski dokument Crne Gore za Ipu 2014-2020, koji definiše prioritete na nacionalnom nivou za podršku iz sredstava Ipe II, te da će Crnoj Gori u narednom sedmogodišnjem periodu biti na raspolaganju 270,5 miliona eura bespovratne podrške“, kazali su iz MVPEI.

Granje je, kako se navodi, kazala da je prenos ovlašćenja upravljanja sredstvima na Crnu Goru veoma važan segment pregovaračkog procesa Crne Gore.

„S tim u vezi, posebno je značajno što će Crna Gora krenuti sa korišćenjem III i IV komponente Ipe“, kaže se u saopštenju MVPEI.

Izvor: Mina
Foto: rtcg.me

Portal Analitika