Kultura

Mediteranski zvuci na koncertu u Velikoj sali

Izvođači muzike mediteranskog podneblja prirediće sjutra koncert u Velikoj sali podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, u okviru DEUS-a.
Mediteranski zvuci na koncertu u Velikoj sali
Portal AnalitikaIzvor

Nastupiće ženska klapa „Bellezza“ iz Tivta, muška klapa „Trebižat“ iz Čapljine, ženska klapa „Alata“ iz Podgorica, muška klapa „Assa voce“ iz Podgorice i poznati crnogorski kantautor Slobo Kovačević.

Dugogodišnji nastupi profesorica Muzičke škole Tivat u projektima Žućenica festa, dali su ideju za formiranje ženske klape. Ime „Bellezza“ klapa je dobila 2012. godine, na inicijativu njenih članica. Ovaj sastav na svom repertoaru njeguje vokalnu i vokalno-instrumentalnu muziku, sa akcentom na bokešku i crnogorsku pjesmu.

Krajem '60-tih godina u Trebižatu je osnovana prva muška klapa čiji je rukovodilac bio prof. Frano Prskalo. Klapa je u više navrata obnavljala svoj rad, a današnji sastav formiran je početkom 2007. godine, pod nazivom „Trebižat“. Klapa djeluje u sklopu HKUD-a „Seljačka sloga“, a stručni voditelj je prof. Ivica Kaleb.

Klapa „Alata“ iz Podgorice osnovana je 2005. godine. Naziv i sastav vremenom su se mijenjali, a sadašnji sastav djeluje od proljeća 2013. godine i čine ga članice koje se profesionalno bave muzikom. Klapa učestvuje na mnogim manifestacijama, važnim jubilejima, događajima i koncertima. Na njihovom repertoaru su različite kompozicije: od izvornih preko evergrina, domaćih i stranih pjesama, duhovne, zabavne i primorske muzike.

Muški vokalni sastav „Assa voce“ iz Podgorice nastupao je u okviru raznih manifestacija u zemlji i inostranstvu. Dobitnici su brojnih nagrada, a klapu predvodi prof. Ilija Dapčević.

Ulaz na koncert je besplatan.

Portal Analitika