Društvo

ZOGOVIĆ: Vrši se pritisak na sindikalce UCG-a uoči izbora

Nepoznate osobe vrše pritisak na predstavnike sindikata Univerziteta Crne Gore (UCG) uoči sindikalnih izbora na toj obrazovnoj instituciji, kazao je predsjednik te radničke organizacije Vukašin Zogović, prenosi Mina.
ZOGOVIĆ: Vrši se pritisak na sindikalce UCG-a uoči izbora
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da su prije petnaestak dana raspisani sindikalni izbori na UCG, nakon četiri godine, i da će izborna Skupština biti održana 24. decembra.

"Ovo je period kada se na svim sindikalnim organizacijama, a ukupno ih je 26 na Univerzitetu, vrše izbori organa u sindikalnim organizacijama i biraju predsjednici i povjereništvo. To vrijeme koje je obično mjesec, nijesmo očekivali da će oratiti odreženi pritisci", saopštio je Zogović na konferenciji za novinare.

On je kazao da nepoznate osobe telefonskim pozivima vrše pritisak prema predsjednicima sindikalnih organizacija, članovima sindikata i saopštavaju im kako da se izjašnjavaju po pojedinim bitnim pitanjima.

Zogović je naveo da je teško utvrditi ko su te osobe, ali je poručio da će sindikat zaštiti one koji trpe pritisak.

"I da poručim onima koji vrše pritisak da ostave sindikat Univerziteta da slobodno, demokratski vrši izbore i sprovodi program rada", rekao je on.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković rekao je da pritisak na članove sindikata Univerziteta potvrđuje da se živi u nedemokratskoj državi.

"Odgovorno tvrdim da kada su u pitanju članovi i simpatizeri Unije da su stalno izloženi pritiscima i prijetnjama, od toga da će im se rušiti kuće, da im se neće zapošljavati djeca i da im se neće izlaziti u susret po bilo kom pitanju", naveo je on.

Keković je poručio da je pravo na sindikalno djelovanje jedno od osnovnih ljudskih prava i podsjetio da je za ometanje u tom radu predviđena novčana kazna ili kazna zatvora od godinu.

"Takva situacija se u Crnoj Gori još nije desila, a sada kažem da će USSCG od sada pokretati procese prema tužilaštvu, kako bi se gonili počinioci", rekao je on.

Mina

Portal Analitika