Društvo

Režiserka “Dobrog sina” na drugom danu Festivala „UBRZAJ 2014“

Nakon svečanog otvaranja Festivala filma o ljudskim pravima „UBRZAJ 2014“ u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), na kojem su prikazani filmovi „Žive oči“ i „20.000 dana na Zemlji“, publika će imati priliku da vidi još deset ostvarenja angažovanog filma, novije svjetske produkcije, navodi se u saopštenju organizatora festivala.
Režiserka “Dobrog sina” na drugom danu Festivala „UBRZAJ 2014“
Portal AnalitikaIzvor

Drugog dana Festivala biće prikazana tri filma i to „Maidan“, “Dobar sin” i “Omar”.

U 17 sati je na programu ukrajinsko ostvarenje „Maidan“, režisera Sergeja Loznice. „Maidan“ predstavlja hroniku građanske pobune protiv režima predsjednika Janukoviča, koja se dogodila u Kijevu (Ukrajini) tokom zime 2013/2014. Film prati razvoj revolucije: od mirnih protesta pola miliona ljudi na trgu Maidan, do krvave ulične borbe između demonstranata i interventne policije. „Maidan“ je portret buđenja jedne nacije koja ponovo otkriva svoj identitet.

Ono što će obilježiti drugi dan Festivala je posjeta izraelske režiserke Širli Berkovic čiji će film “Dobar sin” biti prikazan od 19 sati u CNP-u.

U filmu je prikazana nevjerovatna priča Ora, dvadesetdvogodišnjeg Izraelca koji je tajno prikupljao novac za operaciju promjene pola na Tajlandu. Sačinjen od Orovih kućnih video snimaka, prvi dio filma počinje njegovim ubjeđivanjem roditelja da mu pozajme 12.000 dolara kako bi studirao na Oksfordu. Pogođen usamljenošću i užasnim osjećajem krivice Or broji dane do svog odlaska iz Tel Aviva. Drugi dio filma počinje letom za Bangkok gdje režiserka filma Širli Berkovic bilježi prve korake Orovog života kao žene. Vidimo je kako se oporavlja od operacije usvajajući nov identitet, razgovarajući sa drugim transrodnim osobama tokom emotivnog izlaska u karaoke bar. Po povratku u Tel Aviv ona se mora suočiti sa svojom porodicom kao i sa cijenom traganja za svojim istinskim identitetom.

“Upravo ću se predstaviti kao nova ja, kao ženska ja. I biće teško.”, kaže ona.

Ovo je uzbudljiva priča o strahu, sumnji u sebe, snazi volje, važnosti porodice i sposobnosti da budemo ono što jesmo.

“Omar”, ostvarenje režisera Hani Abu Asada iz Palestine govori o pekaru iz Palestine, koji se svakog dana penje preko zida kojeg obasipaju meci da bi vidio svoju djevojku Nadiju. Na drugu stranu zida silazi kao borac pokreta otpora koji se susreće sa odlukama o tome kako da postane čovjek. Okupirana Zapadna obala ne zna ni za jednostavnu ljubav, niti za čisti rat. Odgovor na pitanje ko je neprijatelj zavisi od prilika. Prijatelji su uhvaćeni, mučeni i dobijaju izbor između života i odanosti. Omar je sanjao da će pokoriti izraelske ugnjetače. Međutim, kada je ubijen izraelski vojnik, Omar je odveden u pritvor i prisiljen je da postane doušnik izraelske vojske. Apsurdna situacija i kriza savjesti, izobličavaju samopouzdanje i čast. Brutalna i prelijepa nesigurnost ljudskog stanja je isto toliko junak ovog filma kao što je i Omar. Prepušteni smo sami sebi i ishodima svojih izbora, nakon što nam sve referentne tačke bivaju uništene.

Film će biti prikazan u 20 čas.

Festival je dio šireg projekta “Ubrzajmo ljudska prava!”, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”, a traje do 14. decembra, kada će biti uručene nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam.

Portal Analitika