Podgorica

Počeo Festival filma o ljudskim pravima

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014, peti po redu, otvoren je večeras i trajaće do 14. decembra, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje.
Počeo Festival filma o ljudskim pravima
Portal AnalitikaIzvor

Festival je dio šireg projekta Ubrzajmo ljudska prava, koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll.

Festival je otvorila izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević, ocjenjujući da on nudi putokaze otpora konvencionalnim, ali i sve prisutnijim suptilnim pritiscima i prijetnjama onima koji se odvaže da kritikuju zloupotrebu političke moći, koristeći svoje Ustavom garantovano pravo na slobodno izražavanje.

„Crnogorsko društvo mora još mnogo da radi na unaprijeđenju borbe protiv diskriminacije i to na svim nivoima, uz istovremeno sprovođenje aktivnosti i usvajanje standarda u pravcu punopravnog uključivanja Crne Gore u evropske strukture“, poručila je Uljarević.

Prema njenim riječima, Festival filma o ljudskim pravima godinama promoviše značaj ljudskih prava, kao i „izazove sa kojima se suočavamo svakodnevno, ali i daje ohrabrenje kroz predstavljanje autentičnih priča iz čitavog svijeta naglašavajući univerzalnost ljudskih prava“.

Crnogorsko društvo, kako je kazala Uljarević, u sebi ima jake podijeljenosti, isključivosti, ksenofobiju kao manir, ali i „toleranciju kao prostor nade na kojem se uz potrebnu hrabrost mogu i moraju braniti ljudska prava“.

Portal Analitika