Društvo

„Budi odgovoran“: Do 15.decembra građani odlučuju kome ide novac

Projektni tim kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%” podsjeća građane da do 15. decembra tekuće godine imaju priliku da aktivno učestvuju u donošenju odluke o tome kako će biti utrošena javna sredstva koja su prikupljena po osnovu njihovih prijava, sprovedenog inspekcijskog nadzora i izrečenih novčanih kazni.
„Budi odgovoran“: Do 15.decembra građani odlučuju kome ide novac
Portal AnalitikaIzvor

-Istovremeno obavještavamo javnost da su posljednjih dana uočene izvjesne nepravilnosti prilikom prijavljivanja neregularnosti iz oblasti sive ekonomije. Naime, u veoma kratkom roku putem veb sajta, aplikacije i kol-centara pristigao je drastično veliki broj prijava koje se, u većini slučajeva, odnose na iste privredne subjekte ili isti prekršaj, što nedvosmisleno upućuje na zaključak da se zloupotrebljavaju definisana pravila glasanja, a u cilju prikupljanja većeg broja glasova za pojedine projekte sa liste i omogućavanje istima da budu finansirani kroz ovu kampanju. Na taj način se urušava osnovna ideja kampanje „Budi odgovoran“, koja počiva na građanskoj odgovornosti i jednakom tretmanu svake prijave, te su nadležne institucije odlučne u namjeri da uočenim nepravilnostima stanu na put, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

U cilju transparentnosti i pravičnosti cijelog postupka, a posebno odgovornog odnosa prema građanima koji su pomogli državnim institucijama da se efikasnije izbore sa problemom sive ekonomije, projektni tim će, u saradnji sa nadležnim inspekcijama, sve do zaključenja glasanja, kontrolisati validnost svih novopristiglih prijava. Prijave, i pripadajući glasovi, za koje se utvrdi da su ponovljeni ili da ukazuju na mogućnost bilo kakve zloupotrebe, biće poništeni i arhivirani.

-Još jednom naglašavamo da se ove mjere biti preduzimaju u cilju očuvanja glavne ideje kampanje – odgovornog odnosa prema građanima i njihovom novcu koji se iz sive zone preusmjerava direktno u društveno odgovorne svrhe. U cilju obezbijeđivanja jednakih uslova za sve predlagače kandidovanih projekata i poštovanja principa pravičnosti i pune transparentnosti, nadležne institucije će upotrijebiti mehanizme koje imaju na raspolaganju, dodaje se u saopštenju.

Građani koji ukazuju na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava imaju priliku da glasaju za jedan od 17 projekata. Po pravilima kampanje, polovina iznosa od izrečenih kazni, odnosno nešto više od 250.000 eura, preusmjerava se u projekte od opšteg društvenog značaja koje predlože i za koje glasaju sami građani. Maksimalni iznos pojedinačne donacije je 50.000 eura.  

Ukazivanje na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije, kao i glasanje za predložene projekte od opšteg društvenog značaja, omogućeno je putem web, Android i iOS aplikacije “Budi odgovoran”, kao i pozivanjem kol-centara Poreske uprave (19707) i Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555). 

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

 

Portal Analitika