Abiznis

Održan prvi sektorski monitoring odbor za program "Regionalni razvoj 2012 - 2013"

Operativnim programom, pored tri projekta iz oblasti životne sredine, su predviđena dva projekta iz oblasti saobraćaja čija je vrijednost 8.8 miliona eura. Projekti iz sektora saobraćaja su demontaža postojeće, nabavka, ugradnja i instalacija nove elektrovučne podstanice Trebešica, kao I rehabilitacija velikih kosina, nestabilnog terena i izgradnja zaštitnih galerija na najkritičnijim dionicama željezničke pruge Bar-Vrbnica (Kos-Trebešica-Lutovo-Bratonožići-Bioče-Podgorica), saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva saobraćaja.
Održan prvi sektorski monitoring odbor za program "Regionalni razvoj 2012 - 2013"
Portal AnalitikaIzvor

Ukupna vrijednost operativnog programa iznosi 26 miliona eura. Iznos od 22 miliona je predviđen u vidu bespovratnih finansijskih sredstava kroz Instrument predpristupne podrške (IPA komponenta III), dok je za nacionalno kofinansiranje potrebno izdvojiti četiri miliona eura.

"Realizacijom projekata dodatno će se promovisati ekološki prihvatljiv vid saobraćaja koji doprinosi  boljoj dostupnosti i mobilnosti unutar teritorije Crne Gore i obezbjeđuje visoke standarde bezbjednosti i efikasnosti, ali značajno utiče na povećanje brzine na pruzi. Istovremeno uticaće na unaprjeđenje kombinovanog pomorsko-željezničkog saobraćaja i stvaranje veće konkurentnosti u odnosu na zemlje u regionu", ističe se u saopštenju.

Operativna struktura je formirana u cilju realizacije akivnosti koje se odnose na programiranje i implementaciju pomoći u okviru IPA komponente III i čine je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Direkcija javnih radova.

Operativnoj strukturi za IPA komponentu III dodijeljena je Akreditacija za decentralizovano upravljanje IPA sredstvima od strane Evropske komisije, 25. aprila 2014. godine. Potpisivanje finansijskog sporazuma, koji predstavlja preduslov za sprovođenje Operativnog programa Regionalni razvoj 2012 - 2013, obavljeno je 5. decembra 2014 godine.

"Glavne teme na sektorskom monitoring odboru bile su prezentacija sastava odbora za praćenje, uslovi iz Odluke Evropske komisije o prenosu upravljanja IPA komponente III na crnogorske institucije, naredni koraci u IPA komponenti III, realizacija Operativnog programa Regionalni razvoj 2012-2013, prezentacija Komunikacionog plana za IPA komponentu III kao i prezentacija Godišnjeg plana rada Revizorskog tijela Crne Gore. Odboru su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, kao i svih institucija uključenih u IPA III komponentu u Crnoj Gori, relevantni predstavnici vladinog i civilnog sektora, opština, kao i zainteresovane strane u realizaciji projekata planiranih Operativnim programom. Član Sektorskog monitoring odbora i Šef tijela odgovornog za prioritet i mjeru za sektor saobraćaja Danijela Kapa, ispred  Ministarstva saobraćaja, predstavila je  dinamiku i značaj projekata", precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika