Abiznis

DRECUN: Nerealno niska cijena nafte ima političku pozadinu

Trendovi koji su doveli do oštrog pada berzanske cijene nafte mogu brzo biti promijenjeni. U tome i jeste misterija zvana tržište, jer niko ne može predvidjeti koliko bi cijena nafte mogla porasti u slučaju oružanog sukoba, izjavio je Portalu Analitika izvršni direktor Universal Capital banke Predrag Drecun.
DRECUN: Nerealno niska cijena nafte ima političku pozadinu
Portal AnalitikaIzvor

-S obzirom na nestabilnu globalnu geopolitičku situaciju zadnjih par godina, da li bilo ko može isključiti mogućnost ratnog sukoba većeg intenziteta? Ako isključimo tu mogućnost, vjerovatno će zbog niske berzanske cijene nafte doći do negativnih posljedica po Rusiju, mada je Rusija sistem koji može da funkcioniše kao ekonomski zatvoren. Dakle, sadašnja nerealno niska berzanska cijena nafte, sa aspekta inputa neophodnih za proizvodnju tog energenta, može imati političku pozadinu, da se prije svega ekonomski naškodi interesima Rusije- konstatovao je Drecun.

Na pitanje da li bi crnogorski trgovci morali da snize cijene proizvoda zbog pada cijena goriva, Drecun smatra da bi to pojefinjenje bilo privremenog karaktera.

-Ako bi se snizile cijene to bi bilo kratkoročno. To se u praksi ne dešava jer trend niske berzanske cijene nafte ne traje dugo, pa bi za dva ili tri mjeseca trgovci ponovo morali korigovati cijene. U tom periodu trgovci ostvaruju ekstraprofit, koji, čini se, prolazi neopaženo kod poreskih organa. Da bi se cijene proizvoda u trgovinama vezivale za maloprodajnu cijenu goriva bila bi neophodna izmjena zakonske regulative i definisanje odgovarajućih podzakonskih akata- rekao je Drecun.

Berzanska cijena nafte je juče iznosila 65 dolara za barel i bila je na najnižem nivou u zadnjih pet godina. Na berzama u Londonu i Njujorku barel nafte se jutros ugovarao po cijeni od 66 dolara za barel.

S.G.         

Portal Analitika