Društvo

ŠTAJNAKER: Siromaštvo nije opravdanje za nepoštovanje ljudskih prava

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a tim povodom ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker kazala je za Antenu M da nema baš jasan pregled o tome koliko se poštuju prava u našoj zemlji, ali da zna da ima žalbi.
ŠTAJNAKER: Siromaštvo nije opravdanje za nepoštovanje ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

- Ako uporedim Crnu Goru sa drugim zemljama u kojima sam bila, mislim da je situacija pristojna, ali uvijek se može poboljšati. Ukoliko kao partner treba tome da doprinesemo, vrlo rado ćemo to raditi.

Upitana koje grupe smatra najugroženijim Štajnaker kaže da je „situacija Roma dosta složena“.

- Ali, znam da se vaša Vlada i institucije time bave. Kada su po srijedi ljudi sa invaliditetom, tu ima još dosta problema. To su problemi koje možete naći u svim zemljama koje su relativno siromašne.

Štajnaker poručuje da to što smo finansijski nejaka država ne može biti opravdanje za ono što nije učinjeno kako bi poštovanje ljudskih prava bilo više nego zadovoljavajuće i ističe da bismo za realizaciju planova na tu temu mogli da dobijemo novčana sredstva. Govoreći o zahtjevima Evropske unije prema našoj zemlji, kada je riječ o toj oblasti, kaže:

- To je jedan dio cijele slike. Država i Vlada imaju odgovornost za cijelo društvo i moraju posvetiti pažnju ugroženim grupama. Siromaštvo može biti objašnjenje, ali ne i izvinjenje, zato što Vlada mora da ima programe i politiku da se situacija - korak po korak - poboljša. Imamo standarde EU i Unija je zbog toga spremna da pomogne - kazala je Štajnaker za podgorički radio.

Portal Analitika