Društvo

MVPEI: EU će za put Plužine-Šćepan Polje izdvojiti 3,5 miliona eura

Upravni odbor Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (ZIO) pozitivno je ocijenio i odobrio projekat Priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije za put Plužine-Šćepan Polje za čije će sprovođenje Evropska unija izdvojiti 3,5 miliona eura, navodi se u saopštenju Ministarstva za vanjske poslove i evropske integracije (MVPEI).
MVPEI: EU će za put Plužine-Šćepan Polje izdvojiti 3,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Danas je u Luksemburgu održan sastanak ZIO koji bio je posvećen razmatranju napretka regionalnih inicijativa u oblasti transporta i energetike, odobravanju projektnih predloga koji su predloženi u okviru jedanaestog poziva za dostavljanje projekata i pripremama za dvanaesti poziv u okviru ovog instrumenta.

Sastanku je, u ime Crne Gore, prisustvovao nacionalni coordinator za IPU, ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

“Rekonstrukcija ove važne saobraćajne dionice doprinijeće kako bezbjednosti na putevima, tako i regionalnoj koheziji i bržem i sigurnijem povezivanju regiona s centralnom Evropom preko koridora Vc. Pripremom neophodne dokumentacije biće stvoreni preduslovi za početak izgradnje ovog važnog putnog pravca s okvirno procijenjenom vrijednošću od oko 70 miliona eura”, navodi se u saopštenju MVPEI-ja.

U okviru 11. poziva, Upravni odbor za države Zapadnog Balkana odobreno je 6 projekata ukupne vrijednosti 8,78 miliona eura.

Kako stoji u saopštenju EU je spremna da u narednom periodu značajno podrži sprovođenje regionalnih infrastrukturnih projekata koji budu procijenjeni kao prioritetni.

„Na taj način će se značajno povećati iznos investicija u region što će stvoriti preduslove za intenziviranje ekonomskog rasta i razvoja, kao i za ubrzanje integracijskog procesa država Zapadnog Balkana.“, poruka je iz Luksemburga.

Na sastanku je ponovljena posvećenost EU razvoju infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana i istaknut značaj adekvatne pripreme projektne dokumentacije za važne infrastrukturne projekte čije će sprovođenje u narednom periodu biti podržano sredstvima iz fondova EU.

Portal Analitika