Društvo

Počinju prijave za stipendije

Danas je u Rektoratu Univerziteta Crne Gore (UCG) održan informativni dan o stipendijama koje se studentima, nastavnicima i administrativnom osoblju nude u okviru programa Erasmus Mundus za studijsku 2015/16.godinu. Ove godine, UCG učestvuje u tri nova projekta mobilnosti. Projekti Sigma Agile, Sunbeam i Greentech omogućiće studentima da dio svojih studija provedu na nekom od univerziteta zemalja Evropske unije, ili da kompletne master ili doktorske studije završe na nekom od tih univerziteta.
Počinju prijave za stipendije
Portal AnalitikaIzvor

Prijava za stipendije podnosi se online, a potrebno je, osim kopije ocjena ili diplome, priložiti i sertifikat o poznavanju (najčešće engleskog) jezika, kao i najmanje jedno pismo preporuke. Prilikom ocjene kandidata, najviše se vrednuju postignuti akademski rezultati, poznavanje stranog jezika i motivacija za odlazak na univerzitet u inostranstvu. Rezultati selekcije kandidata znaće se početkom maja naredne godine. Stipendije pokrivaju mjesečnu nadoknadu (1000 eura za studente master i osnovnih, 1500 za studente doktorskih studija), putne troškove i osiguranje. Prijava se vrši putem sajtova projekata.

Kako je konkurs za Sigma projekat već objavljen, zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu www.portal.uw.edu.pl/en_GB/web/sigma/. Za ostala dva projekta, sajtovi za prijavu biće poznati sredinom mjeseca.

Studenti, akademsko i administrativno osoblje Univerziteta Crne Gore mogu se prijaviti za boravak na univerzitetima u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Holandiji, Finskoj, Italiji, Sloveniji...

Rok za prijavu na Sigma program mobilnosti je do 10.februara, a u narednih deset dana očekuje se otvaranje konkursa i za ostala dva projekta.

Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore će, nakon otvaranja konkursa, organizovati zajedničke i individualne konsultacije za studente i zaposlene koji pripremaju prijave.

Od 2008. godine, od kada Univerzitet Crne Gore učestvuje u projektima mobilnosti, 238 studenata i nastavnika iskoristilo je mogućnost boravka na univerzitetima zemalja EU.

Foto: pobjeda.me

Portal Analitika