Abiznis

Jugopetrol ipak seli sjedište u Podgoricu

Akcionari Jugopetrola odobrili su danas promjenu sjedišta kompanije iz Kotora u Podgoricu, prenosi Mina biznis. Za odluku da se sjedište kompanije preseli u ulicu Stanka Dragojevića glasali su predstavnici 64,53 odsto ukupnog broja akcija Jugopetrola, odnosno 99,66 odsto onih koji su prisustvovali sjednici Skupštine.
Jugopetrol ipak seli sjedište u Podgoricu
Portal AnalitikaIzvor

Protiv odluke je bio predstavnik manjinskih akcionara, Lazar Janinović koji je tražio objašnjenje o opravdanosti i ekonomskoj isplativosti preseljenja u Podgoricu.

Izvršni direktor Jugopetrola, Ioannis Geroulanos rekao je da se radilo o čisto poslovnoj i komercijalnoj odluci, s obzirom na to da je Podgorica biznis centar Crne Gore.

Uprava Jugopetrola ranije je najavila da će sjedište kompanije preseliti u poslovni objekat Milenijum u centru Podgorice nakon što su sa vlasnikom nikšićkog Neksana, Miodragom Davidovićem, dogovorili razmjenu poslovnog prostora.

"U Podgorici su najveći klijenti, administracija, ministarstva, sudovi, odnosno sve što nam treba u našem poslovanju. Zato je ta odluka apsolutno opravdana", rekao je Geroulanos.

On je nakon sjednice Skupštine kazao novinarima da će na osnovu razmjene nepokretnosti Jugopetrol upisati oko 1,4 miliona eura profita.

»Dio tog novca je dat kao otpremnine za 30 radnika koji nijesu željeli ili mogli da dođu da rade u Podgoricu. Imali smo i dio troškova pa ne očekujemo da se novac u toj sumi pojavi kao neto profit na kraju godine. Ali je definitivno ova transakcija plus za kompaniju, čak i u knjigovodstvenoj vrijednosti«, objasnio je Geroulanos.

On je dodao da je vrijednost nove zgrade 2,9 miliona eura, a stare oko 1,5 miliona eura.

"Razlika je odmah 1,4 miliona eura, a transakcija je obavljena bez razmjene novca, odnosno samo nekretnina za nekretninu. Mislim da je ovo novi dan za Jugopetrol i gledamo budućnost na najoptimističniji mogući način", rekao je Geroulanos.

Na sjednici Skupštine donijete su i izmjene i dopune Statuta, kojima se propisuje da će društvo poslovati pod nazivom Jugopetrol akcionarsko društvo za istraživanje, eksploataciju i promet nafte i naftnih derivata, sa skraćenim nazivom Jugopetrol AD. Dosadašnji naziv kompanije bio je Jugopetrol AD Kotor.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine grčki Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kotorske kompanije.

Značajan udio pripada Društvu za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG i fondu zajedničkog ulaganja Trend, 9,21 odsto, odnosno 5,97 odsto. Vlasnik 4,44 odsto akcija Jugopetrola sakriven je iza HB Zbirnog kastodi računa 3.

Lars Ernest Bader ima 2,93 odsto akcija, a vlasnik 1,42 odsto akcija Jugopetrola skriven je iz CK Zbirnog kastodi računa 1, dok Atlasmont fond ima 1,07 odsto akcija.

Ostali vlasnici imaju udio ispod jedan odsto.

Mina biznis 

Portal Analitika