Društvo

Preminuo dr Sado Hajdarpašić

Dr Sadudin Sado Hajdarpašić, veliki humanista koji je ostavio dubok trag u crnogorskom zdravstvu i bio omiljeni ljekar građana, preminuo je jutros u Podgorici.
Preminuo dr Sado Hajdarpašić
Portal AnalitikaIzvor

Rođen je 1935. u bjelopolskom selu Ivanje.

Poslije Više realne gimnazije u rodnom Bijelom Polju, 1962.godine završio je Medicinski fakultet  u Zagrebu, a zvanje specijaliste pedijatra stekao  1969.

U svojoj dugoj misiji humaniste ljekar Sado je činio mnogo više od obaveza koje proističu iz Hipokratove zakletve.

Školska medicina mu je bila specijalnost, a borba protiv alkoholizma, nikotinizma i narkomanije opsesija.

Predano je radio u domovima zdravlja, bolnicama i školskim dispanzerima u Bijelom Polju, Rožajama i Podgorici, a istovremeno vodio brojne  akcije podučavaanja  građanstva kako da se boriti protiv poroka. Bio je neumorni član Crvenog krsta, posebno u dijelu rada za hendikepiranu djecu, stare, bolesne i usamljene.

Za veliki uspjeh u smanjenju smrtnosti odojčadi, pravovremenu vakcinaciju djece i osnivanje pedijatrijske službe u Rožajama 1976. dodijeljena mu je nagrada Oslobođenja grada.

Nekoliko godina kasnije nagrađen je Ordenom  zasluga za narod, najvećim Najveće priznanje  Socijalističke federeativne republike Jugoslaviji , Orden zasluga za narod  dodijeljeno mu je 1983. godine , a brojne značke,pohvale, i  priznanjan teško je nabrojati.

Hajdarpašić će bitu sahranjen sjutra na rodbinskom mezarju u selu Ivanje.

Njegova porodica , saučešće-hajtar primaće danas na gradskom groblju Cijevna od 12 do 15 sati, a sjutra u bjelopoljskoj gasulhani od 10 do 12 sati.

 

(RTCG)

 

 

Portal Analitika