Kultura

Preminuo Džoni Hodžić, sjutra komemoracija u KIC-u

Jedan od najaznačajnijih crnogorskih savremenih stvaralaca, glumac i autor Džoni Hodžić, preminuo je danas u Podgorici.
Preminuo Džoni Hodžić, sjutra komemoracija u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“, u kome je četiri decenije radio i starao, tim povodom sjutra će biti održana komemorativna sjednica, sa početkom u 10 časova.

Džoni Hodžić rođen je u Gusinju 22. februara 1955. godine, a ostaće upamćen kao jedan od najboljih recitatora na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Bio je neumorni interpretator i autor, ujedno i organizator, glumac, scenarista i reditelj, za koje su vezani brojni uspjesi.

Dobitnik je više od 60 republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su „Goran“ za najboljeg recitatora Jugoslavije, „Pjesniče naroda mog“ u Novom Sadu, povelje „Vjekoslav Afrić“, Nagrade 14. septembar i Nagrade 19. decembar. Dobitnik je prve nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na FIAT-u i trostruki laureat diplome „Budo Tomović“.

Jedan je od osnivača pozorišta DODEST koji djeluje u okviru podgoričkog KIC-a već 40 godina. Tu je ostvario više od 20 glavnih uloga i ostao mu je vjeran do danas. U tom teatru igrao je Vuka Mandušića u „Gorskom vijencu“, doktora u „Odjeljenju za kolektivnu psihoterapiju“, Lenjina u „Večernjem aktu J. B. kod Kazimira Maljeviča“, Dožića u „Đetićima u parlamentu“, kustosa u „Muzeju biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, Beketa u „Prvoj ljubavi“, mladića u dvije verzije u „Beckett Dream“-u. Kao reditelj potpisuje komade „Đetići u parlamentu“, „Dukljanske molitve“, „Sve o Tamari“, „Tajna čarobne gitare“, „Umir“, „Novećento“, „Ebeceda“, „Kučkini sinovi“ i posljednji „Okean ljubavi“.

Takođe, osmislio je i režirao brojne manifestacije koje su dale poseban pečat kulturnoj prepoznatljivosti i ugledu Podgorice. Sjećamo se čuvenih Poetsko-muzičkih maratona, zatim Festival jugoslovenskog alternativnog teatra - FJAT koji je prerastao u Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT, takođe Festivala mladih pjesnika Jugoslavije „Majska rukovanja“, Festivala dječje pjesme „Naša radost“, Smotre eksperimentalnih scena Crne Gore, Podgoričkog kulturnog ljeta, Jugoslovenskog festivala animiranog filma, Decembarskih dana kulture i Point maratona.

Izuzetan doprinos Džoni Hodžić je dao i u otkrivanju i afirmaciji mladih stvaralaca, dok je kazivanjem stihova afirmisao i popularizovao stvaralaštvo crnogorskih pjesnika.

Kako ističu iz KIC-a, uspjesi, znanje i kreativnost, odnos prema saradnicima na poslu, uticali su da mu se u KIC-u „Budo Tomović“, gdje je u stalnom radnom angažmanu, povjeravaju najodgovorniji zadaci. Smrt ga je zatekla na mjestu organizatora dramskog programa.

Portal Analitika