Kultura

Dani crnogorske kulture u Bariju

Ministarstvo kulture u saradnji sa Asesoratom za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja, Konzulatom Crne Gore u Bariju, fondacijama Gramši i Pino Paskali iz Pulje, i Filmskom komisijom Apulie organizovaće manifestaciju "Dani crnogorske kulture u Bariju", koja će se održati u glavnom gradu italijanske regije Pulja od dans, sjutra i preksjutra.
Dani crnogorske kulture u Bariju
Portal AnalitikaIzvor

U okviru manifestacije, u Palati Kalo u Bariju danas će 19 sati biti otvorena izložba pod nazivom “Interakcije – aktuelni trenutak u crnogorskoj savremenoj umjetnosti”, na kojoj će biti predstavljeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika srednje i mlađe generacije Teodore Nikčević, Siniše Radulovića, Adrijane Gvozdenović, Tijane Vujović, Adina Rastodera, Vlatke Vujošević, Vane Prelević, Nikole Simanića.

Kustoskinja je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, a podršku u organizaciji izložbe obezbijedila je italijanska Fondacija Pino Paskali. 

Savremeno crnogorsko filmsko stvaralaštvo biće predstavljeno sjutra projekcijama filmova "‘Lokalni vampir" Branka Baletića i "Mali ljubavni bog" Željka Sošića u bioskopu Cineporto di Bari – Fiera del Levante. U okviru filmskog segmenta biće organizovan i okrugli sto o prezentaciji crnogorske kinematografije i mogućnostima saradnje, na kojem će učestvovati regionalni asesor za Mediteran, kulturu i turizam Regije Pulja Silvia Godeli, predstavnici Filmske komisije Apulia, te producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Sehad Čekić, producent Ivan Đurović i reditelj Ivan Marinović.

"Na Univerzitetu u Bariju, 11. decembra biće organizovan sastanak o kulturnoj saradnji, podršci za književno prevodilaštvo i mogućnostima zajedničkog učešća na sajmovima knjiga, kojem će osim izdavača regije Pulje, članova Senata i profesora Univerziteta, prisustvovati predstavnici crnogorskog književnog i izdavačkog sektora Zuvdija Hodžić, Milorad Popović i Vladimir Vojinović", navodi se u saopštenju Ministartva kulture.

U crnogorskoj delegaciji, koju će predvoditi pomoćnik ministra kulture Dragica Milić, biće i gradonačelnik Opštine Bar, koji će sa zvaničnicnima Opštine Bari razgovarati o predstojećem bratimljenju gradova Bar i Bari.

Portal Analitika