Sci/Tech

Fridom Haus: Sloboda interneta u padu

Prema novom istraživanju organizacije Fridom haus (Freedom House), nivo slobode na internetu tokom 2014. godine je značajno pao jer su mnoge zemlje uvele nove zakone koji kriminalizuju određeni sadržaj i aktivnosti na internetu. Organizacija ističe zabrinutost kako bi se takvi zakoni uskoro mogli proširiti i na druge zemlje, što bi na kraju rezultiralo globalnim restrikcijama interneta.
Fridom Haus: Sloboda interneta u padu
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanjem koje je sprovedeno od maja 2013. do maja 2014. godine utvrđeno je da je ukupno 41 država svijeta u tom razdoblju uvela nove i strožije zakone, koji značajno ograničavaju slobode govora na Internetu, povećavaju nivo državne kontrole ili mogućnosti nadzora Interneta.

U 38 država zabilježena su policijska hapšenja povezana sa pitanjem slobode govora na internetu. Rusija i Vijetnam donijeli su nove zakone koji propisuju uklanjanje takozvanog ''ekstremističkog'' sadržaja bez sudskog naloga.

Otkriće širokog programa nadzora, koje sprovodi američka agencija NSA, poslužilo je kao izgovor za mnoge države da pokrenu ili unaprijede svoje postojeće programe nadzora interneta.

 Određene države donijele su zakone koji propisuju da se svi podaci njihovih državljana moraju skladištiti lokalno na teritoriju te države. To je u jednu ruku otežalo američkim agencijama pristup tim podacima, ali je omogućilo domaćim agencijama da dobiju pristup podacima, sve  pod izgovorom zaštite privatnosti.

Bug.hr

Portal Analitika