Abiznis

VLADA: Zarade uređivati kroz granske kolektivne ugovore

Sistem zarada u pojedinim djelovima javnog sektora, kao što su zdravstvo i obrazovanje, i dalje će se uređivati kroz granske kolektivne ugovore, uz obavezno poštovanje principa ujednačenost zarada za rad na istim ili sličnim pozicijama, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
VLADA: Zarade uređivati kroz granske kolektivne ugovore
Portal AnalitikaIzvor

Iz samostalnog sindikata zdravstva saopšteno je da je nacrt zakona o zaradama u javnom sektoru neprihvatljiv za zaposlene u zdravstvu, jer se, kako je ocijenjeno, plate nekima smanjuju, a direktorima povećavaju. Predsjednica te organizacije Ljiljana Krivokapić saopštila je da je taj sindikat, kao jedan od dva reprezentativna iz te oblasti, na Glavnom odboru raspravljao o Nacrtu, koji je ušao u finalnu fazu, i da su ga predstavnici zdravstva ocijenili neprihvatljivim za zaposlene "jer se zarade nekima smanjuju, a direktorima povećavaju“.

U reagovanju Ministarstva finansija navodi se da su radnu grupu, formiranu sa zadatkom da sačini predlog Zakona o zaradama u javnom sektoru, pored predstavnika kabineta potpredsjednika za ekonomsku politiku i Ministarstva finansija, činili i predstavnici obje sindikalne centrale.

„Dakle, predstavnici sindikata bili su uključeni u proces koncipiranja teksta pomenutog zakona i sva definisana rješenja predstavljaju komprimis obje strane. Krivokapić, iako nije bila delegirana kao formalni član pomenute radne grupe, učestvovala je u radu iste, prisustvujući pojedinim sastancima, kao i onom održanom 28.novembra“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na tom sastanku diskutovalo se o svim otvorenim pitanjima u vezi sa odredbama zakona.

„Konkretno, u vezi sa sistemom zarada u zdravstvu, na sastanku je od strane Krivokapić iznijet predlog da se izvrši gradacija kadrova, po složenosti poslova, stručnosti i iskustvu, a koja bi bila osnova za utvrđivanje obračunskih koeficijenata“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su, uvažavajući iznijete razloge i činjenicu da predstavnici sektora zdravstva imaju bolji uvid u sve specifičnosti tog sistema, prihvatili prijedlog, pa je jedan od zaključaka sastanka bio da se pripremi gradacija zdravstvenog kadra od strane sindikata zdravstva, kako bi bila inkorporirana u odredbe Zakona o zaradama u javnom sektoru.

„Na narednom sastanku sa predstavnicima sindikata zdravstva, održanom 5.decembra, odustalo se od prvobitnog predloga i uvažen je inicijalni zahtjev sindikata da se sistem zarada u pojedinim djelovima javnog sektora, kao što su zdravstvo i obrazovanje, i dalje uređuje kroz granske kolektivne ugovore, uz obavezno poštovanje osnovnih principa na kojima počiva Zakon o zaradama u javnom sektoru – transparentnost, održivost i ujednačenost zarada za rad na istim ili sličnim pozicijama“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je inicijativa donošenja zakona pokrenuta sa namjerom da se u sistem zarada ugradi princip pravednosti i dodatno unaprijedi transparentnost u tom segmetu, „kako bi se, kroz identifikaciju i eliminisanje nepravilnosti, smanjila neracionalna potrošnja i stvorili uslovi za unapređenje životnog standarda zaposlenih u javnoj upravi“.  

Portal Analitika