Abiznis

Parlament usvojio Zakon o autoputu

U Skupštini je danas usvojen Zakon o autoputu Bar- Boljare, kojim je predviđeno da kineske kompanije CCCC i CRBC, angažovane na izgradnji prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze.
Parlament usvojio Zakon o autoputu
Portal AnalitikaIzvor

Usvajanje zakona podržala su 44 poslanika vladajuće koalicije DPS-SDP , 22 poslanika su glasala protiv, uz dva uzdržana glasa.

Rasprava u Skupštini o Zakonu o autoputu završena je krajem prošlog mjeseca i trajala je četiri dana.

Poslanici opozicionih partija su tokom rasprave ocijenili da se predlogom zakona otvara mogućnost za sadejstvo organizovanog kriminala i korupcije, dok su iz vladajuće koalicije kazali da je projekat autoputa važan sa stanovišta bezbjednosti, da neće ugroziti makroekonomsku stabilnost države i da je njegova realizacija ugovorena na najbolji mogući način.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Kineska Exim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, što je 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura na koliko je procijenjen projekat, obezbijediće država.

Iz kineskih građevinskih kompanija su ranije poručili da pripremni radovi i gradnja prioritetne dionice autoputa mogu početi čim se Zakon o autoputu usvoji u parlamentu.

S.G.   

Portal Analitika