Društvo

CERN u Crnoj Gori: Higsov bozon je samo početak izuzetnih otkrića

Predstavnici CERN-a dr Emanuel Tsesmelis, zamjenik šefa međunarodne saradnje i dr Tadeuš Kurtik, savjetnik u odsjeku za međunarodnu saradnju održali su danas predavanje u Rektoratu UCG na temu ”CERN – kapija ka nauci i tehnologiji”.
CERN u Crnoj Gori:  Higsov bozon je samo početak izuzetnih otkrića
Portal AnalitikaIzvor

Delegacija CERN-a je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, u okviru koje će se obaviti detaljni razgovori o naučnoj saradnji između naše zemlje i najvećeg evropskog naučnog istraživačkog centra.

Studenti i profesori su ovom prilikom mogli bliže da se upoznaju sa istorijatom CERN-a, kao i najnovijim eksperimentima koji se trenutno odvijaju na polju fizike čestice, a u kojima mogu učestvovati i naši naučnici i istraživači.

Iako evropska, kako je naglasio dr Emanuel Tsesmelis, CERN je međunarodna organizacija, čija je misija da aktivno kombinuje inovaciju, edukaciju i istraživanje.

-Jedna od misija je i da proširimo naše znanje o teoriji Big Benga, a eksperimenti u CERN-u pomažu da se uz pomoć sudarača protona, reprodukuje energija i materija iz tog perioda. Na taj način, saznaćemo više o početku svemira, kazao je Tsesmelis.

0812naucnik2

CERN se ne bavi isključivo fizikom, već i istraživanjem na polju medicine, kompjuterskih nauka i inženjeringa. Oko 3.000 studenata doktorskih studija aktivno učestvuje u projektima u ovoj instituciji.

Najznačajniji alat za proučavanje je LHC (sudarač protona), pomoću kojeg je prošle godine dokazano postojanje Higsovog bozona, što je naučniku Piteru Higsu donijelo Nobelovu nagradu za fiziku za teorijsko otkriće mehanizma koji doprinosi razumjevanju porijekla mase.

U CERN-u su takođe aktivni i dva velika projekta ATLAS i  CMS eksperiment.

-Higsov bozon je samo početak. Imamo indirektne dokaze za postojanje tamne materije i tamne energiju. Iako smo napravili veliki progres u fizici čestici, naše znanje o njima se konstantno mijenja, i takoreći, tek smo na početku, kazao je dr Emanuel Tsesmelis.

Narednih 20 godina eksperimenti će se uspješno obavljati u Ženevi. Podaci koje CERN prikupi svake godine iznosi oko 25 miliona gigabajti, za šta je potrebno oko 30 miliona CD-a!

Naši naučnici i istraživači imaju priliku da pristupe CERN-u i da daju svoj doprinos u istraživanju medicine, hadronske trapije, jer se posljednjih godina i ova naučnoistraživačka institucija pridružila u proučavanju kancera, bolesti koja iz godine u godine uzima sve veći danak. Tako je u CERN-u napravljen PET skener, koji služi za skeniranje tumora i određivanje primarnog mjesta koje pomaže pri određivanju adekvatne terapije.

0812naucnik1

Iz Delegacije CERN-a su se osvrnuli na prošlonedjeljni dolazak ministarke nauke Sanje Vlahović, gdje je razgovarano o mogućoj saradnji sa našom zemljom.

-Oko 40 zemalja, koje nijesu zemlje članice CERN-a aktivno učestvuju u našim projektima LHC-a, gdje je čak jedna šestina njihovih fizičara, kazao je dr Tadeuš Kurtik, savjetnik u odsjeku za međunarodnu saradnju CERN-a.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo oblasti na kojima možemo sarađivati.

-Prema Strategiji koja je usvojena u Briselu 2013.godine (European Strategy Update 2013) konstatovano je da se treba dodatno poraditi upravo na saradnji sa nacionalnim insitucijama i laboratorijama, istakao je dr Kurtik.

CERN ima u planu da aktivira ILC linearni sudarač protona, koji će se najvjerovatnije graditi u Japanu, kao i započinjenje projekta CLIC, o kojem se svi zainteresovani mogu podrobnije informisati na njihovom veb sajtu.  

0812dvojica

Delegacija CERN-a sastaće se sa ministarkom nauke prof. dr Sanjom Vlahović, delegacijom Rektorata Univerziteta Crne Gore na čelu sa prorektorom za međunarodnu saradnju prof. dr Srđanom Stankovićem i dekanicom Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Žanom Kovijanić-Vukićević.

Kada je riječ o dogovorima postignutim sa direktorom CERN-a dr Rolf-om Hauerom planirano je da se crnogorski studenti uključe u studentske ljetnje škole, koje CERN organizuje svakog jula i avgusta. Kako je ranije izvijestio Portal Analitika, cilj Ministarstva nauke je da se od naredne godine u ovim školama nađu i naši najbolji i najtalentovaniji studenti fizike i inženjerskih nauka.

Krajem septembra naredne godine u Crnoj Gori održaće se velika konferencija o nuklearnoj fizici, gdje se očekuje dolazak najznačajnijih imena iz ove oblasti iz čitavog svijeta, među kojima će se naći i veliki broj nobelovaca. CERN je jedan od organizatora konferencije zajedno sa Institutom za nuklearna istraživanja iz Dubne, koji su nosioci ovog projekta.

A.S.

Portal Analitika