Društvo

Cetinje: Obilježena decenija rada bilijar kluba "Biljarda"

Na Cetinju je danas upriličena proslava decenije postojanja bilijar kluba “Biljarda”. Svečanosti, organizovanoj u sjedištu kluba, prisustvovali su brojni posjetioci, a u okviru proslave organizovano je i međunarodno takmičenje.
Cetinje: Obilježena decenija rada bilijar kluba "Biljarda"
Portal AnalitikaIzvor

Proslavu je otvorio direktor Uprave za sport Prijestonice Cetinje Petar Kapisoda, koji je naglasio značaj dosadašnjeg rada bilijar kluba “Biljarda”.

"Bilijar klub „Biljarda“ danas je primjer kolektiva koji sa izuzetnim entuzijazmom i ljubavlju predvodi pomenutu sportsku disciplinu u Crnoj Gori i koji je u proteklih deset godina napravio niz velikih koraka. Kada to kažem, onda ne mogu zaobići neke od najvažnijih događaja - poput nastupa članova ovog kluba na svjetskim i evropskim šampionatima, ili prošlogodišnje gostovanje velikog svjetskog prvaka Marka Zanetija na Cetinju. Kada se tome doda činjenica da bilijar klub „Biljarda“ redovno organizuje gradska i nacionalna takmičenja u bilijaru ili karambolu - jasno je da je riječ o klubu koji zaslužuje posebnu pažnju u okvirima crnogorskog sporta. Otud, ispred Prijestonice Cetinje želim iskazati posebno zadovoljstvo što naša gradska uprava ima izuzetnu saradnju, a bolje je reći partnerstvo sa bilijar klubom „Biljarda“. U proteklom vremenu, nastojali smo da budemo posvećeni ovom kolektivu i da naš odnos bude u skladu sa njegovim značajem, odnosno rezultatima njegovih takmičara", istakao je Kapisoda otvarajući današnji događaj.

Predsjednik bilijar kluba “Biljarda” Danilo Brajović podsjetio je na istorijat bilijara u Crnoj Gori, rekavši pritom da je prvi karambol sto u Crnu Goru stigao 1839. godine.

"Naš klub danas ima više od 120 članova, a istovremeno je riječ o mjestu đe trenira i karambol reprezentacija Crne Gore. U našem klubu u protekloj deceniji organizovano je deset Prvijenstava Cetinja, osam Prvijenstava Crne Gore, 26 kvalifikacionih turnira za reprezentaciju Crne Gore, kao i tri međunarodna turnira “Montenegro Open”. Naši takmičari učestvovali su na tri evropska i na tri svjetska prvijenstva, i to predstavljajući reprezentaciju Crne Gore. Na pojedinačnim takmičenjima, članovi bilijar kluba “Biljarda” učestvovali su na četiri evropska prvenstva za juniore, kao i na dva svjetska kupa. Prošle godine naš je gost, pod pokroviteljstvom Prijestonice Cetinje, a u okviru proslave 200 godina Njegoševog rođenja, bio trostruki svjetski prvak, četvorostruki evropski i dvatesettrostruki prvak Italije Marko Zaneti, ujedno i najbolji igrač planete u 2013. godini", naglasio je Brajović.

Sve navedeno, kako je naglašeno, tek je dio uspješne priče o dosadašnjih deset godina rada bilijar kluba “Biljarda”, iza kojeg stoje brojni pojedinci i organizacije koji su pomagali tom kolektivu.

Inače, povodom proslave desetogodišnjice postojanja, u bilijar klubu “Biljarda” ovih je dana na programu Prvijenstvo Crne Gore u karambolu. Uz takmičare sa Cetinja i iz Nikšića, ovogodišnju proslavu uveličali su i igrači iz Hrvatske. Pokrovitelj turnira je Prijestonica Cetinje.

Portal Analitika