Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • LU ŠAN: 60 stručnjaka već projektuju autoput, intenzivni radovi čim se stvore pravni preduslovi

LU ŠAN: 60 stručnjaka već projektuju autoput, intenzivni radovi čim se stvore pravni preduslovi

„Koliko smo do sada upoznati, kontrola kvaliteta i sigurnosti prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori je na visokom nivou i već je dostigla evropske standarde. Zato nismo razmatrali mogućnost da uvozimo hranu, osim onih proizvoda koji su dio kineske tradicionalne kuhinje i kojih nema u Crnoj Gori. Zato mogu reći da nije ekonomski isplativio, a ni neophodno, uvoziti vodu, piće ili hranu iz Kine, objasnio je Lu Šan.
LU  ŠAN: 60 stručnjaka već projektuju autoput, intenzivni radovi čim se stvore pravni preduslovi
Portal AnalitikaIzvor

(Iz Pekinga specijalno za Portal Analitika)

Predsjednik kineske kompanije CRBC Lu Šan (Lu Shan), kazao je da su potpuno spremni za početak gradnje autoputa, a da se intenzivni radovi na prioritetnoj dionici Mateševo-Smokovac, mogu očekivati nakon stvaranja svih pravnih preduslova.

„Ono što je u ovom trenutku sigurno, jeste da je 100 projektanata angažovano na ovom projektu. Oko 60 naših stručnjaka raznih profila (građevinske, elektro, geološke struke) je već u Crnoj Gori i trenutno rade na ispitivanju terena i idejnog projekta, dok je preostalih 40 u Kini, i rade kao podrška timu koji je na terenu. Naša kompanija je već radila na sličnim projektima i naša procjena je da je u ovoj fazi to dovoljno. Intezivniji radovi će početi odmah nakon usvajanja zakona o autoputu u crnogorskom parlamentu, i stvaranja pravnih preduslova od strane Vlade. Dakle, možemo odmah krenuti sa intezivnim radovima, i stacioniranjem radne snage opreme i mehanizacije čim se stvore pravne pretpostavke, rekao je Lu Šan, crnogorskim novinarima u Pekingu. 

okpredro4

Mehanizacija na proljeće, vodiće računa o ekologiji: Prvi čovjek građevinske kompanije, koja upošljava 20.000 radnika širom svijeta, početak radova vidi na proljeće. Prema ranijim procjenama, za izradu glavnog projekta potrebno je između šest i devet mjeseci. Upitan gdje će biti smješteni kineski radnici, on je rekao da su već proučili podatke koje su im dostavili inženjeri o crnogorskim lokacijama.

„Razmatramo sve mogućnosti, vodeći računa o zaštiti životne sredine, pri gradnji i postavljanju gradilišnih kampova. Takođe, maksimalno ćemo brinuti o sigurnosti radnika i kvalitetu životnih uslova tokom izvođenja radova, a prije svega vodeći računa da te lokacije ne remete dosadašnji, uobičajeni život i navike lokalnog stanovništa, podvukao je Šan, dodajući da je dva puta do sada bio u Crnoj Gori.

„To je veoma lijepa zemlja“, istakao je Šan.

Kinezi će se mahom hraniti iz crnogorske kuhinje: On je naveo da će se kineski radnici mahom hraniti iz crnogorske kuhinje.

„Koliko smo do sada upoznati, kontrola kvaliteta i sigurnosti prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori je na visokom nivou i već je dostigla evropske standarde. Zato nismo razmatrali mogućnost da uvozimo hranu, osim onih proizvoda koji su dio kineske tradicionalne kuhinje i kojih nema u Crnoj Gori. Zato mogu reći da nije ekonomski isplativio, a i neophodno, uvoziti vodu, piće ili hranu iz Kine, objasnio je Lu Šan.

On je rekao, da što se tiče oslobađanja od poreza, to rađeno kako bi se smanjila cijena projekta i da je tu Vlada Crne Gore uložila velike napore.

„U toku pregovora smo razmatrali nekoliko izuzimanja od poreza i vaša Vlada je uložila dosta napora u ovom dijelu pregovora, kazao je Šan. Od ranije je poznato da je vlada izuzela od plaćanja pet vrsta taksi, a da su Kinezi tražili 11.

Prema Šanovim riječima, CRBC neće oklijevati da, u skladu sa potrebama, angažuje domaću radnu snagu.

„Od samog početka pregovaranja o Ugovaru o projektu izgradnji prioritetne dionice, imali smo podatke o lokalnim podizvođačima i njihovim podizvođačima i u skladu sa našim procjenama i potrebama, nećemo oklijevati da angažujemo raspoložive lokalne kapacitete. Imajući u vidu da je projekat u Evropi, razmatramo opciju angažovanja crnogorske radne snage, koliko god bilo moguće. Ali sa druge strane, imajući u vidu kompleksnost projekta, određeni broj eksperata i naših stručnjaka koji imaju iskustva u ovakvim i sličnim projektima- biće neophodni, tako da bi napravili balans između zapošljavanja i kvaliteta, i brzine i dinamike radova. I naći ćemo način da otvaramo mogućnosti za nova radna mjesta za crnogorske radnike, a sve to vodeći jako računa o samom kvalitetu upravljanja projektom, poručio je predsjednik CRBC-a.

okfotka2

Šan sve zna o mostu „Moračica“ : Na pitanje izvještača Portala Analitika, da li je upoznat sa najzahtjevnijim projektom na autoputu, izgradnjom mosta „Moračica“, Lu Šan je odgovorio potvrdno i dokazao da je, iako trenutno u Kini rade poslove vrijedne 5 milijardi eura, odlično upoznat sa crnogorskim projektom.

„Upoznat sam konkretno sa mostom Moračica, i zaista taj objekat ima jako zahtjevne tehničke standarde za njegovu izgradnju. Inače, crnogorski projekat je dužine preko 40 kilometara, a  mostovi i tuneli čine više od 50 odsto trase. Mi u ovakvim poslovima itekako imamo iskustva, jer smo slične projekte ali i daleko veće, gradili u Kini i inostranstvo i nemamo dileme, povodom toga. Znate da smo izgradili tunel dužine 18 kilometara, koji je, do skoro,  bio na prvom mjestu u svijetu. Što se tiče mosta Moračica, mi smo izgradili most veoma sličnih terenskih i tehničkih karakteristika. Na njemu su viseći stubovi visine 200 metara, a most, o kome govorim, se nalazi u Jangsju provinciji. Želim da se osjećate sigurno i da nam možete povjeriti ovakav projekat, kako u dijelu projektovanja tako i u dijelu same izgradnje. Imajući u vidu projekte koje smo realizovali, sigurno smo da smo relevantna kompanija. Apsolutno sve projekte koje smo radili u Kini i svijetu, završili smo u ugovorenom roku, izjavio je Šan.

CRBC trenutno u Kini gradi most koji će nakon puštanja u saobraćaj, biti najveći i najskuplji na svijetu.
Projekat u Crnoj Gori je dio strategije značajnijeg širenja na području Evrope, budući da je CRBC snažno prisutan u zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike. U Evropi CRBC je trenutno angažovan u Srbiji, Rusiji i Bjelorusiji.

P. Zečević

Portal Analitika