Sci/Tech

Sjeverna Koreja: Nijesmo hakovali Sony Pictures

Vlasti Sjeverne Koreje su danas odlučno negirale odgovornost za hakerske napade na kompaniju Sony Pictures, koja producira film o zamišljenoj zavjeri za ubistvo vrhovnog vođe Sjeverne Koreje.
Sjeverna Koreja: Nijesmo hakovali Sony Pictures
Portal AnalitikaIzvor

I pored toga što se u saopštenju negira odgovornost za prošlonedjeljni hakerski napad na kompjuterski sistem Sonija i objavljivanje povjerljivih informacija te kompanije na internetu, portparol sjevernokorejske Nacionalne komisije za odbranu je istakao da je to "opravdani čin pristalica i simpatizera" poziva Pjongjanga svijetu da se odazove "pravednoj borbi" protiv američkog imperijalizma, prenijela je agencija AP.

"Ne znamo gdje se u Americi nalazi Sony Pictures i zbog kojih nedjela su postali meta napada, niti imamo potrebu da nešto znamo o tome. Ali znamo da baš Sony producira film koji podržava teroristički čin i ugrožava dostojanstvo vrhovnog vođstva Sjeverne Koreje", navodi se u saopštenju.

Film koji Sony pravi će se zvati "Intervju", a to je komedija o zavjeri za ubistvo Kim Džong Una u kojoj će glumiti Set Rogen i Džejms Franko.

Zvanični Pjongjang je saopštio da su njihovi neprijatelji, SAD i Južna Koreja, "neosnovano povezali hakerski napad" sa Sjevernom Korejom.

"SAD treba da znaju da širom svijeta ima puno pristalica i simpatizera Sjeverne Koreje, kao i boraca za mir, koji su izvršili hakerski napad na Sony Pictures. Ta opravdana reakcija će jačati kako bi uništila zla djela", navodi se u saopštenju.

Neki stručnjaci za sajber bezbjednost su naveli da su uočili velike sličnosti između kodova upotrebljenih u hakovanju Sony Picturesa i hakerskim napadima na južnokorejske kompanije i državne agencije iz prošle godine, za koje Zapad takođe optužuje Sjevernu Koreju.

Izvor: b92.net

Portal Analitika