Društvo

Odbijeno aktiviranje peticije za bolje uslove u porodilištima

Udruženje Roditelji je saopštilo da je Ministarstvo zdravlja u petak odbilo da aktivira online peticiju kojom su željeli da, uz pomoć građana, zatraže od Vlade definisanje i preduzimanje hitnih mjera u porodilištima, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdrastvenih ustanova u okviru kojih rade porodilišta.
Odbijeno aktiviranje peticije za bolje uslove u porodilištima
Portal AnalitikaIzvor

Jedna od članica udruženja Roditelji podnijela je 25. novembra zahtjev za aktiviranje e-peticije putem Vladinog sistema Glas građana, jer sistem zahtijeva da peticiju pokrene fizičko lice, a o odbijanju su obaviješteni u petak, 5.decembra.

-U tekstu peticije Udruženje je ocijenilo da su, sudeći na osnovu iskustva porodilja iz UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo većgodinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, zbog čega je tražilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera. Peticijom se željelo tražiti hitno formiranje multidisciplinarne komisije za procjenu potreba svih odjeljenja ginekologije i akušerstva u Crnoj Gori i definisanje hitnih mjera koje je potrebno preduzeti u ispunjenju standarda iz UNICEF-ovog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Takođe je zatraženo poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, kao i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK u Crnoj Gori koja bi podrazumijevala obnovu porođajnih i soba za porodilje, bokseva, toaleta u naredne dvije godine.

-Udruženje je peticijom htjelo da zatraži i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja ginekologije i akušerstva i porodilišta poput porođajnih i stolova za reanimaciju i sanitarno-higijenskog materijala, kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijentkinje. Svi zahtjevi su definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su se porađale u crnogorskim porodilištima, i na koje smo zajedno sa njima ukazivali posljednje tri godine koliko Udruženje postoji, a posebno na konsituacije u bjelopoljskoj opštoj bolnici, kada je umrla jednabeba, a inficirano još četiri, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja Rdoitelji.me kažu da tragičan događaj i veliki broj dešavanja nakon njega pokazali su da sve što su željeli da  traže peticijom u Crnoj Gori ne postoji, pa ovakav odgovor Ministarstva smatraju neprihvatljivim.

-Ovakvim odgovorom Ministarstvo nam poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i stičemo utisak da se zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost i na šta nas je još prije dvije godine, kao društvo, upozorio tim ljekara iz Crne Gore i inostranstva, koji je radio studiju o stanju zdravstvene njege majke i bebe u našoj zemlji. Iz tog razloga, i sa željom da se zaista preduzmu hitne mjere za poboljšanje stanja u svim crnogorskim porodilištima, Udruženje Roditelji će se u narednom periodu potruditi da vrlo jasno i snažno informiše nadležne i javnost,  o tome gdje majke vide probleme i očekuju promjene, jer očigledno da je i dalje nedovoljno jasna slika o stavovima i mišljenjima javnosti koja je prikazana u prethodnih mjesec dana. Nadamo se da će nakon toga Ministarstvo zdravlja shvatiti da mi,kao pacijenti, i oni kao donosioci odluka, ne vidimo stanje i promjene u porodilištima istim očima, ističe se u saopštenju.

Svaka majka koja se porodila u nekom od crnogorskih porodilišta, poručuju iz Udruženja, imaće priliku da napiše svoje iskustvo i sugeriše šta smatra da bi njoj i njenom djetetu kao i porodici značilo da je bilo drugačije, ali i da pohvali određene situacije i uslove kako bi se svi zajedno motivisali na praćenje primjera dobre prakse.

Portal Analitika