Abiznis

Firme gradskog prevoza u Podgorici pred bankrotom

Javni prevoz u glavnom gradu jedan je od najvećih problema, i ako se u Budžet za 2016. godinu ne uvrsti studija o stanju prevoza (kojaje kvalitetno urađena prije pet godina) postojeći gradski prevoz će se ugasiti, saopšteno je u petak na Odboru za statut i propise.
Firme gradskog prevoza u Podgorici pred bankrotom
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima v.d. sekretara za komunalne poslove i saobraćaj Miomira M. Mugoše studija nije obuhvaćena Budžetom za 2015. godinu, tako da naredne godine neće biti poboljšanja u gradskom prevozu, piše Pobjeda.

„Predložio sam da se u 2016. godini opredijele sredstva za početnu fazu studije, koja podrazumjeva elektronske karte, jer ako budemo čekali da nam u Budžetu bude tačno šest miliona (koliko košta realizacija studije) da počnemo sa radom, vrlo brzo ćemo ostati i bez ovog gradskog prevoza, jer su tri firme gradskog prevoza pred ekonomskim bankrotom i „na izdisaju"“, poručio je Mugoša.

Mugoša je kazao da je studija o stanju u javnom prevozu putnika u glavnom gradu, koja je urađena prije pet godina kvalitetna.

„U studiji stoji da treba da se osnuju nove linije od Starog aerodroma do Tološa, od Konika do Zabjela, od Zabjela do Stare Zlatice, i ona prepoznaje u 95 % ono što je zaista jedan gradski saobraćaj koji bi građanima omogućio mnogo veću mobilnost“, istakao je Mugoša i dodao da su primjedbe građana da je skupa autobuska karta, slaba dostupnost, loša frekvencija, stari autobusi, nedostupnost invalidima, potpuno na mjestu.

Miomir M. Mugoša je još kazao da je, iako neće više biti na staroj funkciji, insistirao da se sa 120.000 eura u subvencijama pomogne prevoznicima, ali je usvojeno da to ipak bude 80.000 eura.

„Bojim se da ćemo imati još gori gradski saobraćaj, samo je pitanje dana kad će ove tri firme u ekonomskom bankrotu odustati“, kazao je Mugoša. 

On je naglasio da su tri firme gradskog prevoza pred bankrotom, da se suočavaju sa akcizama „i sa legalnim i nelegalnim taksistima koji ih ugrožavaju“.

„Još kad im Komunalna policija napiše prijavu za polomljenu šoferšajbnu, oni vjerovatno ne mogu ni da je naruče jer se takve više ne proizvode“, istakao je Mugoša, i dodao da je za vrijeme njegovog mandata smanjen broj taksi vozila.

Portal Analitika