Društvo

Prijestonica u borbi protiv diskriminacije

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović potpisali su danas na Cetinju Sporazum o saradnji, zasnovan na zabrani diskriminacije, suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i unaprijeđenju jednakosti.
Prijestonica u borbi protiv diskriminacije
Portal AnalitikaIzvor

"Uoči potpisivanja Sporazuma, gradonačelnik Bogdanović i ministar Numanović saglasili su se kako je protekli vremenski period donio znatan napredak u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, pri čemu je naglašeno da Cetinje pripada gradovima koji u toj oblasti imaju zapaženu ulogu. Današnji sagovornici ocijenili su kako je u daljem vremenu neophodan kontinuiran rad na daljem unaprijeđenju poštovanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Prijestonica Cetinje se priključila ostalim Opštinama koje će, zajedno sa Ministarstvom, biti posvećene unaprijeđenju položaja i zaštite prava LGBT zajednice.

"Sporazumom je, između ostalog, predviđena saradnja gradske uprave i Ministarstva u cilju obezbjeđivanja poštovanja prava svakog lica bez obzira na bilo koje lično svojstvo, rodni identitet i bilo koju drugu posebnost, zabranu diskriminacije i promovisanje jednakosti i tolerancije. Odredbe Sporazuma podrazumijevaju transparentnost i odgovornost u navedenom procesu", navodi se u saopštenju.

Aktivnosti predviđene Sporazumom imaće podršku Ministarstva, a pomenuti dokument podrazumijeva i odredbu da gradonačelnik Prijestonice imenuje predstavnika gradske uprave koji će koordinirati aktivnostima u vezi sa realizacijom preuzetih obaveza.

Portal Analitika