Društvo

ANB usvojila Plan integriteta radi sprječavanja eventualne korupcije

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) donijela je podzakonski akt Plan integriteta kojim će se, kako je ocijenjeno, rizik od eventualnog koruptivnog djelovanja i neetičkog ponašanja službenika svesti na najmanju mjeru.
ANB usvojila Plan integriteta radi sprječavanja eventualne korupcije
Portal AnalitikaIzvor

To će, kako se navodi, doprinijeti jačanju odgovornosti i profesionalizma svakog službenika Agencije.

»ANB se, u funkciji uspostavljanja mehanizama pravne i praktične prirode, od aprila do novembra,
angažovala na realizaciji jedne od prioritetnih obaveza u vezi donošenju posebnog podzakonskog akta - Plan integriteta«, piše u saopštenju.

Kako se navodi, Plan integriteta je usvojen i stupio je na snagu 3. decembra.

»Usvojenim Planom integriteta ANB propisane su mjere za sprječavanje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije, koje su prikazane na osnovu procjene podložnosti radnih mjesta utvrđenih aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ANB«, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da će donošenje i primjena Plana integriteta doprinijeti jačanju povjerenja građana, civilnog sektora i demokratske javnosti u rad ANB.

Pojašnjeno je da Plan integriteta Agencije ima cilj da službenici u realizaciji nadležnosti u kontinuitetu jačaju pravne, stručne i etičke sposobnosti, razvijaju procedure preko kojih se jačaju kapacitet, efikasnost i otpornost na mogućnost nastanka i razvoja korupcije, drugih nezakonitih radnji ili neetičkih postupanja.

»Cilj usvajanja i primjene ovog akta je da se rizik od eventualnog koruptivnog djelovanja i neetičkog ponašanja službenika svede na najmanju moguću mjeru, što će doprinijeti jačanju odgovornosti i profesionalizma svakog službenika Agencije«, precizira se u saopštenju.

Kako su kazali, s obzirom na to da se ovaj akt prvi put donosi, prepoznate su najznačajnije oblasti eventualnog rizika koji mogu ugroziti integritet Agencije u cjelini i službenika kao pojedinca, »s tim da će njegova primjena svakako pokazati da li su odabrani mehanizmi dovoljno adekvatni i da li ih treba dopunjavati«.

»U skladu sa obavezujućim tipskim obrascima za izradu ovog akta njegov sastavni dio je organizaciona struktura Agencije, kao i rješenja o obrazovanju Radne grupe i imenovanju Menadžera integriteta«, precizira se u saopštenju.

Kako su kazali, s obzirom na to da organizaciona struktura Agencije i kadrovska evidencija predstavljaju podatke označene stepenom tajnosti, a imajući u vidu utvrđena radna mjesta, predvidjene rizike, mjere kontrole i odgovorne osobe za reagovanje na rizike, cjelokupni sadržaj akta je rješenjem direktora Agencije označen tajnim podatkom stepena tajnosti “tajno”. 

Mina

Portal Analitika