Društvo

Zoran Mrdak na čelu novoosnovane asocijacije „Parkovi Dinarida“

Regionalna asocijacija „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“ danas je zvanično osnovana u Podgorici, saopšteno je Portalu Analitika iz PR službe Nacionalnih parkova Crne Gore.
Zoran Mrdak na čelu novoosnovane asocijacije „Parkovi Dinarida“
Portal AnalitikaIzvor

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici 36 parkova iz regije Dinarskog luka, a asocijacija će će omogućiti lakšu razmjenu iskustava, razvijanje zajedničkih projekata i promociju.

Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije – u oktobru potpisalo pismo o namjeri osnivanja asocijacije, na trećoj međunarodnoj konferenciji WWF-a „Parkovi Dinarskog luka“ u hrvatskom NP „Brioni“, sada je i zvanično postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo da je naša zemlja sjedište ove asocijacije i dio ove organizacije koja ima za cilj stvaranje platforme zaštićenih područja kroz povezivanje svih parkova u regionu Dinarskog luka. Osnivanje asocijacije predstavlja rezultat dogovora postignutog u Budvi prije godinu dana, usvajanjem zajedničkog dokumenta „Velika pobjeda za Dinarski luk“ - istakao je ministar turizma i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović i dodao da će kroz „Parkove Dinarida“ zemlje regiona imati priliku da „promovišu i afirmišu nacionalne potencijale i valorizuju komparativne prednosti u regionu“.

- Ostvarivanjem tog cilja, države Dinarskog regiona koje nisu članice EU, moći će da dokažu zrelost da su sposobne da kreiraju sopstvenu, ali i zajedničku regionalnu i evropsku budućnost. Crna Gora je pokazala spremnost da, u okviru sopstvenih kapaciteta, potvrdi epitet konstruktivnog i pouzdanog partnera svim državama dinarskog regiona – zaključio je Gvozdenović.

Sjedište asocijacije u prve tri godina biće u Crnoj Gori, a njen upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Na današnjoj Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su njen Statut, izbarali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Za predsjednika asocijacije izabran je Zoran Mrdak, direktor Nacionalnih parkova Crne Gore, a za potpredsjednike Amarildo Mulić, direktor NP „Una“ i Oner Jakuposki, direktor NP „Mavrovo“. Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša Republike Hrvatske Nenad Strizrep, a glavnim sekretarom Leon Kebe, vođa WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

- U istinskoj i odgovornoj posvećenosti zaštiti prirodnog nasljeđa regiona Dinarida, od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekujemo punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrijednosti. Kao regionalni model, mreža parkova Dinarida takođe će uspostaviti komunikaciju sa drugim sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti - zaključio je Mrdak.

Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije navedeni su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi takođe trebalo da pomogne zaštićenim područjima regije u uključivanju u fondove, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

Službenim početkom rada asocijacije finalizovana je i glavna aktivnost projekta „Parkovi Dinarskog luka“ u organizaciji WWF-a, kroz koji su u protekle tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji.

Portal Analitika