Abiznis

LAKIĆEVIĆ: Najveći dio poreskog duga nenaplativ

Direktor Poreske uprave (PU) Milan Lakićević upozorio je da je najveći dio poreskog duga u ukupnom iznosu od 537 miliona eura nenaplativ, te da bi, kada bi bio najveći optimista, procijenio da se u sljedećoj fiskalnoj godini može naplatiti svega 10 do 20 odsto dugovanja firmi koje nisu u stečaju, pišu Dnevne novine.
LAKIĆEVIĆ: Najveći dio poreskog duga nenaplativ
Portal AnalitikaIzvor

On je pozvao druge državne organe da u saradnji sa PU, a uz bolju organizaciju i rad, pronađu rješenje za bolje poštovanje poreske discipline.

Poreski dug aktivnih kompanija, kako je nedavno objavio ministar finansija Radoje Žugić, iznosi 139 miliona, što bi značilo da se u najboljem slučaju po tom osnovu u državnu kasu može sliti oko 26 miliona eura.

„Poreska uprava nije radila novu procjenu poreskih dugovanja, ali jasno je da je većina duga nenaplativa. Izlaz iz ove situacije vidim u jačanju fiskalne discipline, prvenstveno kroz zakonodavni okvir, i u efikasnijem radu Poreske uprave. To su dva rješenja koja zahtijevaju bolju organizaciju i rad, ali i asistenciju drugih organa“, kazao je Lakićević za Dnevne novine.

On je objasnio da nenaplaćeni poreski dug nije specifičnost samo Crne Gore, te da se sa njim suočavaju i mnogo razvijenije zemlje, ali da je potrebno promijeniti svijest građana da je porez nešto što je svima nama obaveza i od čega zavisi funkcionisanje države.

„Građani treba da budu svjesni da kada neko ne plati porez to automatski znači da naša djeca ne mogu da se školuju, da ne možemo ostvariti zdravstvenu zaštitu ili imati sistem bezbjednosti. Neplaćanjem poreza ne krade se država, već građani“, zaključio je direktor PU.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika