Komentar

VUJOVIĆ: Lekićeva neodlučnost vodi urušavanju pozicije koju ima

Opozicija bi naredni period trebalo da iskoristi za pripremu sopstvene infrastrukture i programske osnovice za naredne izbore, umjesto organizovanja protesta. Protesti traže ogromno trošenje energije i resursa, tako da u opoziciji treba dobro da razmisle da li je sa pozicija njihovog interesa sada pravi trenutak za takve poteze kazao je za Pobjedu politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, Zlatko Vujović.
VUJOVIĆ: Lekićeva neodlučnost vodi urušavanju pozicije koju ima
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da su protesti legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, ali ,,ako nemaju jasan povod i plan, mogu završiti neuspjehom“.

„Neuspjeh protesta može voditi padu podrške opoziciji, odnosno povećanju broja apstinenata. Stoga ne čude rezerve dijela opozicije prema ovom zahtjevu“, objasnio je Vujović.

Politički analitičar je, na pitanje treba li vlast da strahuje od protesta koje najavljuje opozicija, kazao da ,,vladajuća koalicija u narednih manje od dvije godine treba najviše da strahuje od previranja unutar same vlasti".

„Konsolidacija odnosa DPS-a i SDP-a ide prlično teško. Produžavanje nejasne pozicije narušava poziciju SDP-a i otvara prostor DPS-u za uvjerenje da možda sa manjinskim partijama može na narednim izborima doći do apsolutne većine. Takvi scenariji podgrijavaju nepovjerenje među partnerima u vlasti. Vidjećemo da li je aneks koalicionog sporazuma doveo do stvarne konslidacije ili samo do kupovine vremena u susret narednim izborima“ kazao je Vujović za Pobjedu..

On smatra da uticaj Miodraga Lekića kao lidera DF-a „polako blijedi“ i da će njegova, kako je kazao, dalja neodlučnost voditi urušavanju pozicije koju ima.

Lekić je bio nesporni lider DF-a, odnosno neko ko je donio veliku podršku ovoj koaliciji. Vidljivo je, ipak, da on nije uvijek spreman da nosi teret liderstva. Stoga i njegov uticaj polako blijedi. Nejasno definisana uloga unutar DF-a, odsustvo sopstvene infrastrukture, te slabljenje simpatija međunarodne zajednice zbog neobjašnjivih ,,izleta“ predstavnika njegovih konstituenata prilično su narušili njegovu poziciju. On još ima šanse za oporavak, ali svakako dalja neodlučnost vodiće daljem urušavanju njegove pozicije“, rekao je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika