Društvo

Udruženje Roditelji: Igračkoteka dobila svoj prostor

Biblioteka igračaka koja je zamisao Udruženja Roditelji dobila je svoj prostor u Podgorici, tako da će se nalaziti u ulici Bracana Bracanovića br. 74, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Udruženje Roditelji: Igračkoteka dobila svoj prostor
Portal AnalitikaIzvor

Ovo udruženje je od Ministarstva odbrane dobilo na korišćenje pomenuti  prostor, bez nadoknade.

Biblioteka igračaka je zamišljena kao mjesto koje će koristiti sva zainteresovana djeca i njihovi roditelji, a posebno djeca iz socijalno ugroženih porodica. Prema riječima koordinatorke programa Slađane Bajić Bogdanović, u Igračkoteki će roditelji i staratelji moći da besplatno iznajme didaktičku igračku za svoje dijete i vrate je nakon određenog perioda, ali će takođe moći u njoj i da provedu neko vrijeme za igru, u prisustvu roditelja, ili da učestvuju u besplatnim radionicama.

"Udruženje će u Biblioteci, takođe, organizovati i besplatnu podršku učenju za djecu iz socijalo ugroženih porodica, ali i besplatna predavanja i okupljanja za njihove roditelje, posebno za roditelje i djecu iz porodica koje se nalaze na spisku Udruženja i kojima pomažemo od početka rada kroz akcije Podijelimo, jer zajedno možemo više i djelovanje Grupe za socijalnu pomoć. Udruženje se prvo obratilo Glavnom gradu za prostor na korišćenje, sa željom da to bude neka vrsta partnerstva s obzirom na to da će je moći besplatno koristiti stanovnici Podgorice, ali nijesmo naišli na pozitivan odgovor. Na ovakav potez nas je podstakla i praksa zemalja u regionu i pojedinih srodinih organizacija koje su od institucija sistema zatražile i dobile prostor za određene svrhe. Nakon što smo  iz medija saznali da je Ministarstvo odbrane na ovaj način ustupilo prostor udruženjima djece sa posebnim potrebama, i kada smo pročitali najavu ministarke odbrane da će i ostale prostore ustupiti NVO sektoru, odlučili smo se da zakucamo na vrata Ministarstva i zatražimo prostor koji bi koristili za potrebe Igračkoteke", kazala je ona.

Bajić Boganović je istakla da Igračkoteka predstavlja još jedan u nizu projekata za unapređenje života roditelja i djece u Crnoj Gori, po čemu je Udruženje Roditelji prepoznato, o čemu svjedoči i nedavno dobijeno priznanje za građanski doprinos opšem dobru ISKRA.

Portal Analitika