Društvo

Mojkovac dobija ulice Boža Bulatovića i Milovana Đilasa

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se Opštini Mojkovac daje saglasnost za imenovanje ulica Boža Bulatovića i Milovana Đilasa, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.
Mojkovac dobija ulice Boža Bulatovića i Milovana Đilasa
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Ministarstvo kulture je Vladi uz pozitivno mišljenje dostavilo zahtjev Opštine Mojkovac za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja Božu Bulatoviću, uglednom piscu, prevodiocu i književnom kritičaru; i Milovanu Đilasu, antifašisti, nosiocu „Partizanske spomenice 1941“, takođe poznatom crnogorskom književniku.            

U prijedlogu koji je Vlada razmatrala navodi se da Božo Bulatović (Mojkovac, 1927 - Podgorica, 2009) potiče iz ugledne crnogorske i partizanske porodice, da je aktivni učesnik Narodno-oslobodilačkog rata i sljedbenik antifašističke tradicije u Crnoj Gori. Posljednjih dvadesetak godina, na prelomu dva vijeka, bio je jedan od istaknutih boraca za obnovu crnogorske nezavisnosti. Bulatović je kao pjesnik, pripovjedač, romansijer, književni kritičar, dramaturg, prevodilac sa ruskog jezika i profesor - ostavio izuzetno djelo od značaja za istorijski, društveni, naučni i kulturni razvoj Crne Gore. Njegov opus broji nekoliko desetina tomova. Dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada i priznanja. Bulatović je, takođe, bio jedan od utemeljivača crnogorske književne kritike, i ponajbolji prevodilac ruske literature, sa velikim brojem prevedenih ruskih književnika. Bulatovićevo ime nosi i već tradicionalna književna nagrada koju grad Mojkovac zaslužnim piscima dodjeljuje posljednjih nekoliko godina.  

Milovan Đilas (Mojkovac, 1911 - Beograd, 1995), antifašista, ideolog i vođa Trinaestojulskog ustanka, narodni heroj, nosilac „Partizanske spomenice 1941“, je ličnost čije djelo ima nacionalni, ali i međunarodni istorijski, naučni i kulturni značaj. Đilas pripada plejadi najistaknutijih jugoslovenskih političara Narodno-oslobodilačke borbe i poslijeratnog perioda u kojem je obavljao najznačajnije funkcije, uključujući i dužnost predsjednika Savezne narodne skupštine Jugslavije. Zbog svojih političkih i disidentskih stavova koji kritikuju postrevolucionarnu jugoslovensku stvarnost, osuđivan je na desetak godina zatvora. Milovan Đilas poznat je i kao književnik i romansijer. U svojim djelima, romanima i pripovijetkama, pisao je o istorijskoj sudbini Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, dvostrukoj okupaciji, stradanju naroda i države. 

Odredbama člana 9, stav 2 i 3 Zakona o spomen obilježjima („Sl. List CG“, broj 40/08), propisano je da se spomen obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od kada je lice umrlo. Istovremeno, Zakon je ostavio mogućnost da se spomen obilježje može podići i prije isteka ovog roka, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

U materijalu sa današnje sjednice navodi se da je Vlada, imajući u vidu da djela Boža Bulatovića i Milovana Đilasa imaju trajni značaj, i da ne postoji rizik da će biti devalvirana u narednom periodu, dala saglasnost Opštini Mojkovac za podizanje spomen obilježja Božu Bulatoviću i Milovanu Đilasu, kojima će se simbolički čuvati uspomena i odavati počast dvijema istaknutim crnogorskim ličnostima XX stoljeća.

Portal Analitika