Društvo

VLAHOVIĆ: Raditi na povezivanju nauke i istraživanja sa privredom

Ministarka nauke, prof. dr Sanja Vlahović, sastala se danas sa Nikolom Dajer, koordinatorkom programa Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana, a tema sastanka bila je godišnja analiza projekta INVO/HERIC (Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost), koju realizuju ministarstva nauke i prosvjete, a finansira se iz kredita Svjetske banke.
VLAHOVIĆ: Raditi na povezivanju nauke i istraživanja sa privredom
Portal AnalitikaIzvor

Ta analiza i iskustva, kao i analiza i iskustva svih drugih projekata u Crnoj Gori koji se finansiraju iz kredita Svjetska banke, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, treba da doprinesu u kreiranju predstojeće strategije Svjetske banke za Crnu Goru za period 2016-2020.

Vlahović je, kako je saopšteno, rekla da će realizacija predviđenih aktivnosti HERIC projekta, koji će se kontinuirano sprovoditi do 2017. godine, nesumljivo direktno uticati na postizanje strateških ciljeva Ministarstva nauke, a to je podizanje kvaliteta naučno-istraživačke zajednice u Crnoj Gori, razvoj međunarodne saradnje i mobilnosti istraživača i povezivanje nauke i privrede, ali i strateške ciljeve Ministarstva prosvjete u domenu visokog obrazovanja.

“Vlahović je istakla da je potrebno raditi na povezivanju nauke, obrazovanja i istraživanja sa privredom, kako bi se na taj način, kroz podsticaj razvoja, smanjio jaz između nauke i biznisa. Za ispunjavanje ovog cilja Vlahović je naznačila u prvom redu tri bitna elementa - precizna strategija, jasni i precizno definisani prioriteti i fokus na razvojnim projektima. Drugi značajan fokus treba da bude usmjeren na povećanje ljudskih kapaciteta i naučno-istraživačke infrastrukture, a kao treći i veoma važan segment prepoznato je pronalaženje mehanizama kojima će se inovacije uključiti u industriju i biznis, na način da se rezultati istraživanja iskoristite za ekonomski razvoj i napredak. U razgovoru sa Dajer, Vlahović je izrazila zadovoljstvo što se kroz projekat INVO po prvi put u Crnoj Gori ostvaruju aktivnosti koje su podrška razvoju sva tri pomenuta pravca”, piše u saopštenju Ministarstva nauke.

Pomoćnik ministark nauke, mr Darko Petrušić, koji je i direktor INVO projekta, dao je kratku analizu ocijenivši da je projekat dobro osmišljen u pripremnoj fazi, sa dobro utvrđenim ciljevima, i da je obezbjeđivanjem dodatnih sredstava iz kredita Svjetske banke postignut izuzetno vidljiv efekat.

 “Sumirano je da je kroz INVO projekat Crna Gora dobila svoj prvi centar izvrsnosti i dodijelila četiri istraživačka granta, dok je u pripremi proces evaluacije za dodjelu još četiri istraživačka granta, kroz koje će se ostvariti podizanje kapaciteta naših naučno-istraživačkih ustanova i naučnog kadra, saradnja sa privrednim sektorom, razmjena znanja i iskustava sa relevantnim inostranim partnerima”, kazao je Petrušić.

Sastanku je prisustvovala i Dragana Varezić iz kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori.

Saopšteno je da je na sastanku bilo riječi o eventualnim procjenama aktivnosti koje bi Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete mogli da realizuju kroz neke buduće programe podrške od Svjetske banke, a sve u cilju postizanja strateških ciljeva za naredni period.

Portal Analitika