Društvo

Nikšićki studenti pozvali predstavnike Vlade i Ministarstva da dođu na Fakultet

Studentsko vijeće nikšićkog Filozofskog fakulteta pozvalo je predstavnike Vlade i Ministarstva prosvjete da dođu i uvjere se u kakvim uslovima studiraju i najavilo da će u utorak u podne održati javni čas na kome će iskazati nezadovoljstvo, prenosi Mina.
Nikšićki studenti pozvali predstavnike Vlade i Ministarstva da dođu na Fakultet
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Studentskog vijeća Strahinja Vasiljević kazao je da su se odlučili za nastavak borbe za poboljšanje uslova studiranja i autonomiju fakulteta, s obzirom na to da nijesu zadovoljni odgovorima uprave Univerziteta i rektorke Radmile Vojvodić.

„Zbog toga ćemo organizovati javni čas na kome ćemo studentima saopštiti odgovore uprave Univerziteta i iskazati nezadovoljstvo“, rekao je on novinarima nakon sjednice Vijeća.

Predstavnik studenata Nikola Vujačić istakao je da će, kao njihov krajnji potez, uslijediti i protesti ukoliko Vlada i Ministarstvo, za koje je „rektorka kazala da su nadležni za rješavanje većine problema na Fakultetu“, ne izađu u susret zahtjevima kojima traže autonomiju fakulteta i poboljšanje uslova studiranja.

„Rektorka nam je saopštila da je za poboljšanje uslova na Fakultetu nadležan i naš dekan Goran Barović, kojem iskazujemo zahvalnost zbog njegove korektnosti prema studentima. Smatramo da to nije njegova odgovornost, već onih koji su uzeli autonomiju Fakultetu“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, stanje na Fakultetu oslikava i podatak da je na računu te ustanove već nekoliko mjeseci pet hiljada EUR, što je, po ocjeni studenata, izuzeno mali iznos. Govoreći o zahtjevu da se smanji školarina od 1.000 eura za upis godine na Studjiskom programu psihologije, istakao je da su oko tog problema „mnoge kalkulacije“.

Vujačić je podsjetio da je prva cijena uplate za godinu bila 1.000 eura, pa je umanjena, da bi izborom Vojvodić za rektora ta cijena upisa vraćena na prvobitni iznos.

"Kada je riječ o zahtjevu koji se odnosi na poboljšanje uslova studiranja u Beranama, za koje je ocijenjeno da su katastrofalni, nadležni su od 2012. godine studentima obećavali brda i doline, od čega nije ništa ispunjeno. Kažu da im treba vrijeme, iako su dvije – tri godine, kako smatramo, bile sasvim dovoljne da se to riješi. Tražimo od odgovornih da obećano odmah realizuju, jer ukinute su im specijalističke studije, ukinut upis ove godine, tako da imaju samo još dvije generacije koje treba da okončaju studiranje na tom fakultetu kako i treba“, rekao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, studenti neće dopustiti ni da „državni Univerzitet finansira privatni".

„Tražili smo da se dozvoli prenos 15 kredita ili se uvede apsolventski rok. Dobili smo samo potvrdu da će postojati avgustovski rok za tri ispita. U tom slučaju, tražili bi da na roku ne bude ograničenja, odnosno da možemo da polažemo preostale ispite“, precizirao je Vujačić.

Predstavnik studenata Aleksandar Knežević kazao je da se više neće obraćati Studentskom parlamentu, jer im nijesu pružili nikakvu podršku, iako je na sastanku u Rektoratu kazano da „sve mora ići preko njih“.

"Predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević nije došao ni na jednu sjednicu Studentskog vijeća na koju smo ga pozvali, što je još jedan dokaz kolika je njihova podrška", tvrdi on apelujući na sve studente Univerziteta Crne Gore da ih podrže, kako bi se zajedno izborili za svoja prava.

Mina 

Portal Analitika