Društvo

EF: Bjelica da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole

U saopštenju koje je pisano prilično oštrim tonom, koji je kako kažu nastavnici i saradnici Ekonomskog fakulteta, prilagođen nivou i jeziku koji je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica koristio u izjavi datoj dnevnom listu Dan, zaposleni pomenute institucije pozivaju Bjelicu da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole.
EF: Bjelica da javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole
Portal AnalitikaIzvor

„Današnja izjava predsjednika Upravnog odbora, Duška Bjelice,  najbolje pokazuje dubinu krize u kojoj se Univerzitet Crne Gore nalazi, kada je njega zapalo da bude na čelu ne bilo koje, već temeljne institucije u Crnoj Gori, našeg - državnog Univerziteta. Ugled Univerziteta Crne Gore je ozbiljno narušen izborom Duška Bjelice za predsjednika Upravnog odbora. Da stvar bude još gora, takav predsjednik je upravo svojom politikom u prethodne dvije godine do te mjere urušio i srozao ugled institucije čijim Upravnim odborom, na žalost, i dalje predsjedava, da se danas UCG nalazi na samoj ivici ambisa. Ekonomski fakultet je javno reagovao, i zatražio njegovu hitnu smjenu, da bi ga spriječio da u potpunosti uruši Univerzitet.“, navodi se u saopštenju koje po ovlašćenju nastavnika i saradnika Ekonomskog fakulteta prosleđuje saradnica u nastavi Bojana Femić.

Kako kažu sa Ekonomskog, Duško Bjelica je svojim «naglabanjem» o politici visokog obrazovanja, kojoj očigledno ni izbliza nije dorastao, uvrijedio jednog od osnivača Univerziteta Crne Gore - Ekonomski fakultet, sve studente, profesore i saradnike, kao i njegovih više od 7.000 diplomiranih ekonomista, preko 500 magistara ekonomskih nauka i više od 50 doktora ekonomskih nauka.

Sa najstarije univerzitetske jedinice tvrde da je predsjednik UO UCG uvrijedio i Univerzitet i Crnu Goru, „budući da je Ekonomski fakultet od samog osnivanja davao, ali i danas daje, nemjerljiv doprinos njenom ukupnom ekonomskom i društvenom razvoju“. Nastavnici i saradnici Ekonomskog, predsjednika UO UCG nazivaju „naučnom gromadom“ i kažu da će što češćim pojavljivanjem Bjelice u medijima crnogorska javnost shvatiti zašto je njegova hitna smjena neophodan uslov za dalji razvoj UCG-a. Oni pozivaju nekadašnjeg dekana Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje na javni čas, koji će organizovati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta ili na fudbalskom terenu.

„O referencama profesora najprestižnijeg fakulteta u Crnoj Gori se nećemo pravdati čovjeku, sa čijim intelektualnim i profesionalnim referencama je upoznata naša javnost, a najbolje oni koji su imali priliku da sa njim dijele školske dane, kao i da slušaju njegove besjede ili pročitaju ono što on, na žalost, naziva naučnim studijama.“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Sa Ekonomskog kažu da su spremni da javno pokažu reference, ali od zauzvrat traže od predsjednika UO UCG da takođe javno pokaže svjedočanstva iz osnovne i srednje škole, te da upozna javnost kako je došao do fakultetske diplome. Nastavnici i saradnici najstarije univerzitetske jedinice od Bjelice traže da pokaže revizorske izvještaje fakulteta kojim je rukovodio, jer su uvjereni „da bi to u potpunosti zaokružilo sliku o njegovom „naučnom“ i menadžerskom profilu“. 

„Na kraju, o referencama i kvalitetu našeg rada, najbolje govori naučna produkcija i kvalitet diplome Ekonomskog fakulteta, koja se bez ikakvih problema nostrifikuje svuda u svijetu, od SAD-a do Australije.“, zaključak je saopštenja dostavljenog Portalu Analitika.

 

Portal Analitika