Društvo

BJELICA: Svi profesori EF-a imaju samo nekoliko ozbiljnih radova

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica ocijenio je da je „Upravni odbor u prethodne dvije godine svojom politikom održao sistem i spasio ga od potpunog sloma i bankrota, koji je bio pred vratima”. On je odbacio kao neosnovane optužbe dijela kolektiva Ekonomskog fakulteta da rukovodstvo Univerziteta svojim odlukama urušava najstariju ustanovu visokog obrazovanja.
BJELICA: Svi profesori EF-a imaju samo nekoliko ozbiljnih radova
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje povodom zahtjeva bivšeg rukovodstva fakulteta za njegovu smjenu i smjenu rektora Radmile Vojvodić, ali i za stavljanje van snage poslednjih odluka UO, Bjelica je poručio da „kolektiv Ekonomskog fakulteta nije organ UCG, niti fakulteta, već se radi o grupi povezanih lica koja su prekinula nastavu, uvela medije u salu i studentima održala nešto što su nazvali javni čas”. U vezi sa izborima u akademska zvanja, Bjelica je Danu saopštio da se suštinski radi o pokušaju da se u naučnom napredovanju za tu grupu naprave prečice.

„Naime, kao što je pokazala rasprava ovih dana, kolege sa Ekonomskog fakulteta su dosta slabo referentne u naučnom smislu nemaju svi zajedno više od nekoliko radova u ozbiljnim naučnim časopisima, sa referentne SSCI liste. Nije ni čudo što očekuju prečice imali su ih i ranije. Bolji poznavaoci prilika znaju da je čak i jedan zakon donesen na brzinu prvenstveno zbog jednog člana te grupe, sa odredbom koja mu omogućuje da zadrži radno mjesto za koje ne ispunjava ulove. I da je pokrovitelj te aktivnosti drugi član te grupe“, tvrdi Bjelica.

On ističe da je grupa profesora grubo narušila integritet nastavnog procesa, ulazeći na čas studenata prve godine zajedno sa medijima, već su nastavili da na razne načine vode kampanju protiv ustanove u kojoj rade, ne libeći se da u tome koriste i studente.

 „Prvo su saopštili da protestuju protiv smjene bivšeg dekana Radovića. Zatim su počeli da pričaju o doktorskim disertacijama i tome ko treba da je prorektor i da predsjedava jednim organom senata, govorili su o smjenama uprave, da bi u poslednje vrijeme prebacili fokus na finansije. Neupućenom posmatraču je teško razabrati u tome šta stvarno ta grupa hoće, kao i oni koji stoje iza nje. Predstavnici Ekonomskog fakulteta u Senatu su kazali da je za njih dekan Radović bivši i da je smjena legitimna. To izgleda nije jasno svim članovima navedene grupe, naročito onima koji šalju medijima nepotpisana saopštenja. Senat je većinom glasova odlučio da su razlozi za smjenu potpuno opravdani i mislim da je to više svakome u Crnoj Gori jasno, a odlukama UOUCG i Senata UCG na to je stavljena tačka“, kazao je Bjelica.

Bjelica je istakao da bez obzira na medijsku pompu, ne vidi neke veće probleme na Ekonomskom fakultetu, jer se svi procesi odvijaju neometano, uključujući i nastavu, osim nekoliko incidenata na početku.

„Vršilac dužnosti dekana, prof. dr Maja Baćović funkciju zaista obavlja posvećeno i profesionalno. Očekujem da će se vijeće okrenuti svojim statutarnim redovnim aktivnostima. Nakon što se ispune određeni zakonski preduslovi, biće raspisani i izbori za novog dekana u naj kraćem roku u skladu sa zakonskom procedurom, na čemu se insistira i sa UCG. Rektor i drugi članovi uprave upornr pozivaju na dijalog i na institucionalno djelovanje“, poručio je Bjelica.

Portal Analitika